Иван Димитров е призьорът на наградата „Чудомир“ за 2018 година

На 33-годишния Иван Димитров тази вечер ще бъде връчена статуетката „Чудомир“. Писателят е 49-тият носител на наградата. Призът е най-старото литературно отличие у нас, което се връчва без прекъсване от 1969 година досега и се дава за хумористичен разказ, публикуван във вестник „Стършел“.

Носителят  за 2018г. е определен от жури с председател Пламен Дойнов от НБУ и за разказа „Силата на думите“.

Призьорът на наградата “Чудомир” се определя от жури, а предварителното номиниране се прави от редколегията на в. “Стършел”.
Пръв носител на наградата „Чудомир” е Петър Незнакомов. Сред 47-та лауреати има само една жена, Здравка Ефтимова. През 1982 година тя печели авторитетното признание. Десет години по-рано „Чудомир” се присъжда посмъртно на Димитър Чавдаров-Челкаш. Кръстьо Кръстев от екипа на в. „Стършел” е два пъти носител – през 1989 и 2005 г.
Последният носител е Христо Бойчев.

Иван Димитров има книги на различна тематика – поезия, проза, драматургия. Роден е в Кюстендил, но живее и твори в столицата.

„Силата на думите“ е последната му книга с разкази, излязла от печат в края на 2017г. Книгата съдържа точно 90 творби, които се състоят от едно изречение, стигащи до пет страници. Кратки, сбити, с чувство за хумор, ирония, дори самоирония, за нещата от живота, но представени в друга светлина.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram