Яката работа налегна местните борсаджии на цифри преди неделния 26-ти

Местният Wall Street върти на пълни обороти. Борсата за стоката с особена сезонност, тази година узряла месец преди 26 март, ври и кипи.

Бикът е хванат за рогата от нови и стари брокери, сергиите са разпънати по села и паланки. Алъш-веришът открито се суче и набира все по трескаво клиенти дори по цехове и дюкяни.

Реколтата ще се тегли от понеделник нататък, според търговците, които засега промотират енергично артикули, белязани с цифри.

Клиентелата се сбира в халваджийски тефтери към момента, дивидентите щели да се точкуват и да се сурнат към джобовете по вечеря след залез тази неделя.

Пазарът в ромската махала на Казанлък бил делнат на три. Там търговците офертирали три различни продукта за еднократно ползване с различни цифри отгоре.

В градчето Крън доайените-борсаджии Стоян Крънския, също и  Костадин Марков, дето баща му Марко работи в администрацията на кметството, там излезли на 11 километър и опънали тезгяха. А на 11 км, ама и 3 метра по-нагоре, бил се устроил небезизвестния борсов спец Феро с етикет на стоката „11/3“.

На Димо Фаса наследника Наско е друг магазинер в Крън, търгувал само с мургави и само на място в дома си. По стар възрожденски почин той бачкал с ферман с имена, подпечатан с лепенка „11/11“. Във фермана били вкарвани имената на тези, дето могат да боравят с камерата на телефон бързо на тясно и тъмно. Щото давал рента само срещу селфи с бележка „11/11“.

И в Мъглижка община брокерите се събудили, все пак Мъглиж обикновено е пръв в някои спринтове. Та, в село Дъбово на спринтовия старт застанал Стефан Асенов. Номерът му минавал с отбора на единайсетиците, но с 4 клеймо. Засега загрявал на място със свитък с имена на кандидати за масов крос, но щял да им брои бонус-точките по трасето на 26 март между 7.30 и 9.00 часа на познатото място за тренировки – барчето до секцията в Дъбово. Пазар се бил разгърнал и в с.Ясеново. Мелничарят, дето приема триците по списък се казвал Костадин Мелчин. Приема само за брашно с марка 11/2 на 20 лева.

Продукцията „11/2“ била изложена и в Средногорово, там за улеснение директно при кмета се явяваш. Да не се губи време и да е без объркване за клиентите.

В Розово в селския магазин заредили с актуалния продукт „11/20“, това било най-практично за местната клиентела, да не се размотава много и без това имало първи тефтер с версии, който удобно се копирал в по-нов тефтер.

Търгът в Горно Изворово се провеждал целодневно с наддаване за два варианта на „11“. Леко объркващо, но имало двама, които ориентирали участниците. Лично кметицата и някой си Мюмюн разяснявали двете алтернативи „11/2“ и „11/20“. Те също си водели записки на списък с отложени гаранции за след неделя за записаните.

„Златният телец“ с щампа „11“ е заложил на принципа на отложеното плащане. Първо работата, после приходите. Най-оперативно били облъчвани с 11/11 струи на психозата с двете единици струпани на едно място стотици клиенти зад стругове, фрези и други машини.

На снимката горе: Карикатура вестник „Капитал“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram