Казанлъшки фотограф с хиляди публикации и фотографии в Instagram, участва в столична изложба

Казанлъчанин, който от години пътешества из най-красивите и недостъпни кътчета на света, архитект и фотограф, участва със свои фотоси в атрактивна изложба, която се открива днес в столична галерия. Изложбата е озаглавена „Instagram 1212“, а мястото е  „Cosmos Coworking Camp“, на ул. „Ангел Кънчев“ № 3 и ще може да бъде разгледана до 26 март, пояснява авторът от свой пост във Фейсбук.

В Инстаграм Димитър Караниколов се описва накратко като архитект, фотограф и професионален мечтател. С кадрите му човек е способен да обиколи света и по-интересното – да го види и от птичи поглед. Има 1 222 публикации и 2 575 последователи.

В статия за сп. „Егоист“ Митко споделя и защо предпочита споделянето в Instagram. „Чрез хаштагове и канали, достигам до абсолютно случайна и безпристрастна публика… също откривам страхотни галерии на други автори…Докато във Facebook 90% от хората, които ме следват са българи, които оценяват предимно кадри правени в България, в Instagram демографията е шарена и непредвидима.“, разказва фотографът. Разказва и за най-интересната история, свързана с негова фотография.  „През декември бях в Камбоджа и естествено реших да снимам храма Анкор Ват по изгрев – отразен в близкото езеро. Попитах в колко трябва да стана, за да стигна навреме – учудващо ми отвърнаха, че изгревът е в 6, но е добре да стана в 4, за да стигна храма преди 5 (когато го отварят) и да заема добра позиция за снимка.Закъснях с 10 мин и влязох в храма в 5:10, нямаше почти никой по пътя за езерото, но когато пристигнах заварих следната гледка:

dimitar_karanikolov_1-1332x999

Всеки сантиметър от водния фронт, който дава възможност за кадър с отражение на храма, беше окупиран от стотици хора с вече нагласени стативи в очакване на Слънцето, докато останалата част от огромният комплекс беше напълно празна.

Попитах няколко пъти, но никой не ми позволи да сместя статива си до него. Нагазих в студената вода от едната страна на езерото, но ъгълът не беше подходящ – изтощен, мокър и фрустриран – без нито един добър кадър се прибрах няколко часа по-късно.
На следващия ден станах в 3, за да се наредя на опашката от „фотографи“ час преди вратите да отворят, всички въоръжени със стативи и челници.

Точно в 5 стартът беше даден, последва кратък, но яростен спринт по тъмните коридори – придружен с „ръкопашен бой“ на някой от по-тесните места по пътя. Някои се препъваха по високите стъпала към двора, други ги прескачаха…“.

Instagram e най-популярната глобална социална мрежа за снимки. 600 милиона души са активни участници, а 400 милиона цъкат всеки ден. 150 милиона визуални публикации се появяват в рамките на 24 часа.

Фотографиите на Димитър Караниколов може да следите на instagram.com/karanikolov и dimitarkaranikolov.com

20170323_172746

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram