На 1-ви март за д-р Китов и проф. Фол

Датата 1-ви март обединява две личности, които са пряко свързани с Долината на Траките в казанлъшко. На 1-ви март 1943 е роден д-р Георги Китов – археолог, почетен гражданин на Казанлък.  На 1-ви март през 2006 година почина  Проф. Александър Фол.

Д-р Китов остава един от най-известните археолози в България.

През последната четвърт на 20 век Китов е направил множество значителни открития, свързани с културата на траките. Откривател е на редица гробнични комплекси със световна значимост в Долината на Тракийските владетели в казанлъшко.  Открил е гробниците в (Жаба могила) при Стрелча, религиозният комплекс „Хероон” край с. Старосел, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, както и Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на ІV век пр. Хр. и много други.

 

 

 

Проф. Александър Фол е всепризнат учен от световна величина.  Историк-траколог, доктор на историческите науки, професор по антична и българска култура в СУ „Св. Климент Охридски“ и по стара история и тракология в Нов български университет, проф. Фол е основател и пръв директор на Института по тракология при БАН. Член-кореспондент на Германския археологически институт и член на академията „Лайбниц“ в Берлин. Лектор в университети във Великобритания, САЩ, Русия, Германия, Япония, Гърция, Швеция, Италия, Унгария и Франция.

 

Професор Александър Фол е считан и до ден днешен за най-задълбоченият изследовател на Тракийският орфизъм.

„Няма нищо случайно“ коментираше приживе професорът.

Най вероятно не е съвпадение датата 1-ви март при двамата бележити учени д-р Китов и проф. Фол

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram