Отложиха делото за шокиращото уволнение на финансовия контрольор на Института по розата

Делото, което заведе бившия гл. финансов контрольор на казанлъшкия Институт по розата /ИРЕМК/ Страхил Асенов против неправомерното му уволнение, беше отложено за след месец.

То се гледа вчера в Районния съд на Казанлък, но бе отсрочено за 27 март поради неявяване на ответника. Това съобщиха наши източници от Института.

Асенов бе отстранен дисциплинарно от работа в началото на ноември миналата година, за което първи и единствен съобщи сайтът ни www.presstv.bg.

Той не бе допуснат скандално до работното си място от ексдиректора на ИРЕМК  доц.Георги Чаушев без официален мотив. Според свидетели на абсурдната ситуация на 1 ноември причината Асенов да бъде дистанциран незаконно е негов сигнал до Селскостопанската /ССА/ академия за фрапантни злоупотреби в Института.

Пак по информация на вътрешни хора от научното звено Асенов станал неудобен за ръководството, тъй като настоявал да се спазва практиката финансовият контрол, домакинът и агрономът да присъстват, както и солидарно да съставят протоколите и фактурите по време на продажбата на разсад и заприходяването на закупени материали. Тази процедура в Института била погазена, а Асенов недопуснат да участва в процеса, за това той сезирал ССА. Изгонването му от работа станало с подписите на трима приближени до доц.Чаушев, декларирали, че главният финансов контрольор бил „проблемен“. При последвалата проверка в Института внезапно се появил със служебния си автомобил синът на Георги Чаушев – Христо. По това време той беше зам.-областен управител, а в периода 2012-2014 г. депутат от ГЕРБ в 41-то Народно събрание. Чаушев – младши бе назначен за заместник на губернатора през септември 2016г., а преди седмица уволнен.

След шокиращето уволнение на Асенов от ССА трансформираха договора на директора на ИРЕМК доц.Чаушев във временно изпълняващ длъжността директор, а през януари обявиха конкурс, след него на 1 февруари начело на Института застана доц.Ганка Баева.

Страхил Асенов се представлява в съда от адвокати от Софийската колегия, в съдебната зала вчера са се явили само те и ищецът. Съмненията, че процесът ще се протака умишлено от кръга около бившия директор, витаят сред екипа на Института и е резонанс от вълната от скандали там през последните две години и половина.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram