Съдът закри ислямския пансион в Крън?

 

В края на януари е влязло в сила решение на Старозагорския окръжен съд, с което се закрива дейността на позиционираното в Крън сдружение „За подпомагане и култура“

 

Зад това сдружение с нестопанска цел е скрит повече от десет години пансион, където се обучават на Коран непълнолетни деца.

По искане на Окръжна прокуратура съдът е взел решение, че сдружението с председател  Ибрахим Зафер  извършва дейност, която противоречи на редица български закони и е постановил да бъде прекратено.

Съдебният състав с председател съдия Димитър Христов още през лятото на 2015 г. е констатирал, че сдружението предоставя религиозно образование в противоречие на Закона за просветата. Ежедневно там на учениците се преподава по 2 часа ислям при закрити врата.

Пансионът е част от нелегална мрежа за отглеждане на малолетни, всички те родом от села в Родопите, подготвяни за имами. Неведнъж около пансиона в Крън са витаели съмнения, че оттам се разпространява радикален ислям. Закритият за външни лица пансион съществува от 2010 г. в триетажна къща в Крън, малцина са допускани зад оградата му. Дейността там се извършва при пълна непрозрачност.

Според съдебния акт в пансиона са били настанени 10 ученика /на възраст между 23 и 16 години/ за периода от 15 септември 2014 г. до 30 юни 2015г. Преди това са пребивавали 12 деца за периода от септември 2013 до юни 2014г.

Журналистическо разследване от 2013г. години разкри, че общо за три години са били обучени повече от 40 деца. Същата година поради липса на официален статут пансионът бе закрит, децата изведени, но след обжалване на съдебното решение продължил да съществува, използвайки вратички между законите. Схемата била проста, констатира съдебният състав, децата се извеждат от пансиона, като най-вероятно след благоприятно приключване на поредното дело, те отново биват връщани в пансиона, въпреки констатираните нарушения.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram