Антиспин кампания за празника на влюбените в казанлъшко училище

0
1856

Отбелязването на Свети Валентин и  АНТИСПИН кампания създадоха весело настроение сред учениците и учителите по случай празника на влюбените в ППМГ „Никола Обрешков“.

Изработването на украсата и кутията за поздравителни валентинки е дело на талантливите ученички, осмокласничките Рени Петрова и Михаела Николова.

По традиция на този ден в учебното заведение стартира и вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания, като доброволци от Български младежки Червен кръст раздаваха информационни материали и брошури сред учениците.

„Узнай своя статус“ е мотото на кампанията. Началото традиционно е на 14 февруари, в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ на Министерството на здравеопазването, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища, социални институции и медии.

Повече от 150 са АНТИСПИН инициативите в цялата страна днес, които съчетават изработване на любовни послания, съчетани с информация за безрисково сексуално поведение и с мотивиране за консултиране и изследване за ХИВ. И през тази година са планирани здравни презентации и дискусии на тема любов и здравословна сексуалност, както и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията с бърз тест в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в РЗИ и на терен.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 08 февруари 2019 г. са открити нови 24 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната  официално са 3050 лица.

И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над седем пъти по-голям от броя на жените.

Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2018 година са инфектирани по сексуален път.

 

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here