Цветан Стоянов участва наравно с мъжете на финалите от Държавното индивидуално първенство по шах

12-годишният ФМ от Казанлък Цветан Стоянов е един от финалистите на 81-во Държавно индивидуално първенство за мъже. Прави впечатление атаката на младите състезатели към най-престижното българско шахматно състезание, отбелязват от шахматната федерация.

При мъжете квота за финалния етап в Монтана от 21 до 30 април 2017 г. получиха първите 12 класирали се. Четирима шахматисти застанаха начело на турнирната таблица с по 6,5 точки от 9 възможни. Казанлъшкият талант, който е състезател на „Бургас 64“ дели 5 то-9 то място с по 6 т. със Марио Вутов („Виктори“ – Благоевград), ММ Димитър Мархолев („Асеневци“ – Велико Търново), Тодор Георгиев („Чес Бомб“ – Пловдив) и Валентин Митев („Шах ХХІ“ – София).

През 2017 година финалът на 81-во Държавно индивидуално първенство за мъже от 21 до 30 април в Монтана ще се проведе за пръв път по нова схема – по система на елиминиране (нокаут) в 5 кръга, като в първия кръг играят 26 състезатели. Ще се играят 13 мача от по две партии с разменени цветове на фигурите. При равенство ще се играе тайбрек за излъчване на победител. Във втория кръг (1/8 финали) към класиралите се 13 състезатели трябва да се включват състезателите, заели първите три места на шампионата за мъже през 2016 г. – ГМ Момчил Николов, ГМ Владимир Петков и ГМ Васил Спасов. Шампионатът продължава с 1/4 финали, ½ финали, мач за трето – четвърто място и финал.

Право за участие освен класиралите се 12 от полуфинала и първите трима от ДИП за мъже през 2016 година имат и 14 състезатели с рейтинг, не по-малък от 2400 от международната листа на ФИДЕ към 1 януари 2017 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram