Над 5 хиляди деца ежедневно са част от успешния модел „Детски спорт“, който проби и в Община Казанлък

Това заявява в интервю председателят на Сдружение “Детски спорт“ Павел Георгиев. Организацията започна кампанията за изграждане на клонова структура, благодарение на безвъзмездната финансова помощ по  проект „Нови работни места и устойчива заетост в СДРУЖЕНИЕ „ДЕТСКИ СПОРТ“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г. В резултат на това, вече са факт базите в Казанлък и още шест областни града – Пловдив, София, Благоевград, Стара Загора, Бургас и Кърджали. 32-ма млади специалисти с готовност приеха да работят с деца в услуга на образователната система. Ежедневно в заниманията взимат участие над 5000 деца, като в Стара Загора, Бургас и Кърджали все още не е започнала практическата работа на терен. До края на тази и за старта на следващата учебна година усилията на Сдружението ще са концентрирани в това, екипите да се адаптират максимално в образователните институции по места. Планирано е създаването на игрови центрове за ангажиране на свободното време и ваканции на децата със спортно-приложни занимания, разказва Павел Георгиев.

 

          Сега за нас ще е важно да разберем какво всъщност прави Сдружение „Детски спорт“. Как и с какво сте полезни на образователната система и най-вече на децата?

Първо, намирането на точната формула как и със какво да сме полезни беше труден процес. В началото водени от идеята, че проблемите могат да се решат централно от горе на долу по веригата, загубехме близо две години. „Потропахме на много отворени врати“, където бяхме посрещани с разбиране и желание за съдействие.

10372216_1487436438152484_3979527992356831873_n

Разбрахме, че всички са „За спорта“. Накрая, винаги ни изпращаха с пожелание за успех и да не се отказваме. Тогава разбрахме, че така няма да се получат нещата. Трябваше да отидем директно при децата и учителите. Да видим проблемите на терен в ежедневната работа. Именно това решение пренаписа целият този проект „Детски спорт“, промени цялостната концепция и визия за него. Не е достатъчно само да дефинираш даден проблем трябва да намериш и правилните решения за него. Помните ли трите сектора  за които говорих ? Сега си ги представете като части от една окръжност или по скоро като колело.  Ако една част от това колело липсва или е повредена, то няма да се търкаля гладко. А във физическото възпитание, някои от секторите буквално са на изчезване. Така, че пред нас имаше само едно решение, а именно да създадем паралелна структура, която да се развива в симбиоза с образователната система.

14440734_1845791668983624_1779725776986913681_n

          Какво ще рече паралелна структура и в какъв смисъл в симбиоза?

В буквалния. Започнахме да подбираме млади хора, да ги обучаваме и подготвяме за работа с деца. Започнахме един дълъг процес на подбор и тестване на спортни пособия. Допълвахме и надграждахме образователния стандарт в това направление със съвременни методи и похвати. Докато накрая създадохме конкретен образователен продукт или да го кажем по-разбираемо – модел, който да работи в услуга на образователната система. Забележете, казах в услуга, в помощ. За разлика от много фирми, организации и прочие които откровено паразитират в нея, ние я допълваме.  Моделът „Детски спорт“  може да се прилага гъвкаво съобразно потребностите на всяка образователна институция по отделно. И най-важното, моделът „Детски спорт“  не черпи ресурс от системата. А напротив, привлича и акумулира външни средства, които предоставя под формата на педагогическа услуга в помощ на образователните институции. Ето това наричаме развитие в симбиоза.

14440926_1845791565650301_5310885990967538411_n

          Може ли по-конкретно да обясните как работи моделът „Детски спорт“ ?

На първо място, трябва да отбележим един неоспорим факт. Ние много точно посочихме и прецизирахме ангажиментите на всички заинтересовани в този процес страни. А именно, държавни и общински администрации, образователни институции, неправителствени организации, деца и техните родители. Нашият модел е приложим, само когато всички са обединени в усилията си за постигане идеалните цели на тази кауза.

Така през последните две години разработихме технология на добра практика, наречена кооперирано преподаване. Или по-простичко обяснено, изпращаме екип от хора със спортно оборудване по детските градини и училища в помощ на педагогическите специалисти. Тези екипи помагат в ситуации по физическо възпитание, допълнителни форми или в дейности извън учебната програма, въобще, там където ръководството и педагогическите колективи на съответната образователна институция преценят, че има нужда. Търсеният резултат обаче е само един. Значително подобряване на условията и качеството на преподаване в часовете по физическо възпитание и спорт.

1379891_1402609103301885_1214402941_n

          Тук веднага възниква въпроса как реагират образователните институции и в частност хората в тях на вашата работа?

Различно. Според нас, консерватизмът на образователната система донякъде е положително качество, не задължително недостатък. Нормално е да се подхожда резервирано с премерено недоверие към новите извънсистемни практики. Затова сме приели факта, че всеки ден трябва да се доказваме, докато нашите партньори свикнат с нас и ни гласуват нужното доверие. Ежечасната отговорност, която хората, работещи с деца, носят. Тя ги задължава да са внимателни и предпазливи. Затова сме търпеливи и постоянни в този труден процес на изграждане на доверие. А когато това се случи, всички разбират ползата, която ще окаже млад, подготвен специалист, с разнообразно оборудване, който играе и спортува с децата. Всъщност, има и ръководители, които отказват съдействие. Това е нормално. Работата с нас е на принципа на партньорство и взаимно доверие. Само тогава тази практика може да сработи.

969340_1417841295111999_813501461_n

          Може ли да споделите нещо за настоящите и бъдещи планове на Сдружението?

Ами като изключим, че ще продължаваме да се борим против глобалното затопляне и за световен мир, в дългосрочен план нещата за нас са ясни.

Сега, сериозно на въпроса. Тук съм длъжен да спомена, че Сдружение “Детски спорт“ започна кампанията за изграждане на клонова структура ,благодарение на безвъзмездната финансова помощ получавана по  проект: BG05M9OP001-1.003 -1044 „Нови работни места и устойчива заетост в СДРУЖЕНИЕ ДЕТСКИ СПОРТ“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г.. Именно,  благодарение на тази помощ разкрихме бази в гр. Казанлък и още шест областни града. Това са Пловдив, София, Благоевград, Стара Загора, Бургас и Кърджали. Към този момент при нас работят вече тридесет и трима човека. Млади хора, които с готовност приеха да работят с деца в услуга на образователната система. Ежедневно в заниманията ни взимат участие над 5000 деца, като в гр. Стара Загора, Бургас и Кърджали още не сме започнали практическа работа на терен. До края на тази и за старта на следващата учебна година нашите усилия ще са концентрирани в това екипите ни да се адаптират максимално в образователните институции по места. Планираме също и създаване на игрови-центрове за ангажиране на свободното време и ваканции на децата със спортно-приложни занимания.

Но, от всичко за нас е най-важен резултатът.

А резултатът от нашата работа е  детската усмивка.

12321498_1762146404014818_2383775711508919056_n

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram