Кибер карикатуристи. Валдес Радев и Иван Червенков, които разсмиват толкова много хора

Много медии публикуваха колажи с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. В социалните мрежи се появиха цели албуми „Най-доброто от КаракаЧАНТИЧКА“. Миналия месец темата бе друга. По-миналия – още по-друга. Смешните колажи по актуални теми обаче са нещо, което много хора очакват.

Кой стои зад тези кибер карикатури?

Най-верният отговор е – колективният фейсбук-фолклор. Двама души обаче се открояват. Те следят актуалните теми и реагират мигновено. За разлика от традиционните карикатуристи, те не ползват четка или молив за сатирата си, а Photoshop.

Казват се Иван Червенков и Валдес Радев. В последните години почти не съществува гаф на публична личност, който те да не са осмели.

По професия Червенков е инженер и работи в IT-индустрията. Описва се като „44-годишен, женен, с две деца и банков кредит“. „Още чакам Сорос да ми се обади, но не би“, добавя на шега Червенков.

Валдес Радев също е женен с две деца. Завършил е кино и телевизионна режисура.

Да се върнем към началото на тази история.

Защо Каракачанов с торбичка?

„Оставката на Каракачанов BILLA в джоба му“. Или пък „всяко куче става Каракачанска овчарка ако го пъхнете в пазарска торба BILLA“. Знаете вече за вълната в социалните мрежи колажи и остроумия по адрес на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Всичко започна от пристигането му на посещение в САЩ заедно с премиера Бойко Борисов. Тогава Каракачанов единствен от делегацияга мина по червения килим с ръчен багаж. Това се стори забавно на някои и в социалните мрежи малкият куфар беше заменен от пазарски чанти, найлонови торбички с различни рекламни надписи, дори и дисаги. Министърът обясни, че няма охрана, която да му носи багажа. Духът обаче вече беше напуснал бутилката.

Торбичките го „съпътстваха“ и при посещението му в Египет. Иван Червенков го видя така:

И тъкмо когато вълната с шеги затихваше, министърът гостува в бТВ и помоли да не му правят колажи:

„Аз много се радвам, че социалните мрежи много се вълнуват. Само ги моля да не правят монтажи. Защото бяха направили един монтаж при слизането ми във Вашингтон, че слизам с плик от една марка супермаркети… Това го възприемам като закачка“, призова Каракачанов.

Без торбичка ли? „Добре“, отговори Валдес Радев.

Какво е кибер-карикатура?

„Честно казано не знам как работи всичко това“. Така Валдес отговаря на въпрос как едно събитие се превръща в кибер карикатура. „Понякога просто сядаш, включваш компютъра и няколко минути по-късно от екрана вече те гледа някаква тъпотия, на която хората се заливат от смях. Освен това с този политически така наречен „елит“ всичко това е много лесно“, допълва той.

Червенков пък казва, че всичко е лесно – стига да имаш желание, малко сръчност и… Photoshop.

Някои описват колажите като вид протест, други смятат, че просто едни хора „се правят на умни“. Трети твърдят, че с тях се отвлича внимание от сериозните теми на деня. Какво казват авторите им?

„Лично за мен е само и единствено изразяване на личната ми гражданска позиция“, твърди Червенков. „Насреща имаме всякакъв вид „медии“, преливащи от „журнализъм“, славославящи „анализатори“ и прочие стожери на властта и „морала“, самозабравили се властници и гротеска на това, което имаме като държава. В тази ситуация най-бързо и лесно изразявам себе си със средствата, които владея – в случая визуално“, разказва той.

„Не всеки се изразява така, но всеки може лесно да сподели същата позиция в социалните медии. Все пак една картина казва повече от хиляда думи – колкото и да е изтъркано, толкова е и вярно“, добавя IT-специалистът.

Радев пък има друго виждане: „Доста често се чудя как би реагирал Хоумър Симпсън (герой от анимационния сериал „Семейство Симпсън“ – б.р.) в някаква ежедневна ситуация и си казвам: Той щеше да го направи така“.

„Иначе бунтът за мен е 7-8 хил. човека с по една лопата в ръце, но сме прекалено заети с това да се мотаме наоколо, да се почесваме и да се чудим как така се случи всичко това“, обяснява режисьорът.

Кога овехтява смешката?

Според Валдес Радев „смешката с Каракачанов и торбичката има още ден-два живот“, но „смешките с Веселин Маринов и Милко Калайджиев, а и разбира се 6i6i, са вечни“.

„С последния като цяло хич не е смешно“, добавя Радев.

Червенков пък обяснява, че всичко зависи от героите на карикатурата и стила. „Често изображения с повече съдържание и смисъл „живеят“ по-кратко, докато други, подобно на тази с торбичката в ръката на Каракачанов, направена от Кирил Симеонов, дори се възраждат. Това е и смисълът на meme-тата, които се правят лесно, бързо и дори нарочно нескопосано – важно е посланието. Ако то е разбираемо, „смешката“ живее по-дълго и често се „преражда“ с ново послание“, казва той.

И двамата кибер карикатуристи имат сходни виждания за посланието на „торбичката“.

„Тя е метафора на анцузите в политиката“, кратко отговаря Валдес Радев. Според Червенков пък тя е „PVC-манталитетът на властта“.

„Иначе е метафора на евтините пластмасови креатури за многократна употреба, обтекаеми, трудно задържат петна и се чистят само със забърсване. Продължават да са „полезни“, не издържат на нагряване, но за сметка на това са еластични, рециклируеми са, но ако се продънят тотално се изхвърлят на бунището, загрижени са за бъдещето, колкото всяка друга торба“, продължава той. И завършва:

„Държавата се задушава от стотици PVC торби с власт, но продаващите ги по изборите са буквално тефлонови“.

Свободна Европа

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram