МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ПОЖАРИ В БИТА

Само за последните три месеца на 2015 година, в следствие на възникнали пожари в бита са пострадали петдесет и трима и са загинали двадесет и осем човека, като на територията, обслужвана от РДПБЗН – Стара Загора, за периода са загинали двама, а са пострадали трима души. Голяма част от тях са хора над шестдесет годишна възраст, живеещи самостоятелно, в отдалечени населени места, трудно подвижни, инвалидизирани хора или такива в недобро здравословно състояние.

Причините за възникване на пожарите са: неправилна експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди, небрежност при ползване на отоплителни уреди и съоръжения, непредпазливост при боравене с открит огън или нарушена техническа изправност на електрически инсталации, отоплителни уреди на твърдо, течно и газообразно гориво (пропан-бутан).

 

За осигуряване на пожарната безопасност през отоплителния сезон специалистите от РДПБЗН – Стара Загора Ви съветват:

АКО ИМАТЕ БЛИЗЪК ИЛИ СЪСЕД, КОЙТО Е ТРУДНОПОДВИЖЕН ИЛИ БОЛЕН И ПРЕКАРВА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ВРЕМЕТО СИ САМ:

– Обезопасете в противопожарно отношение дома или окажете съдействие за това.
Особено важно в такива случаи е осигуряването на възможност за незабавна телефонна връзка с тел. 112.

При пушачи трябва да бъдат осигурени специални негорими съдове за събиране на угарки.

– От решаващо значение е осигуряването на максимално безопасни отоплителни уреди, които да са поставени на безопасно разстояние от покривката на леглото, завивките и други горими материали – не по-малко от 50 см.

– Всички отоплителни уреди трябва да са стабилно укрепени. Затрудненото придвижване на Вашия близък край отоплителен уред не трябва да води до преобръщането му.

– Подменете амортизираните и морално остарели електро- и отоплителни уреди и съоръжения с такива със съвременни средства за защита.

– С времето изолацията на старите електрически проводници се износва и оголените или прогорели места могат да станат източник на запалване. Подменете ги с нови.

– По възможност осигурете на Вашите близки допълнителна помощ в домакинството или окажете съдействие за включване в системата на социалния патронаж.
Поемете своята отговорност в грижите за Вашите близки!

ELEKTRICHESKI_UREDITECHNO_GORIVOTVYRDO_GORIVO

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram