Димитър Танев : Тежък, но смислен мандат с отстояване на отговорности

Така определи двугодишната си работа в парламента Димитър Танев, народен представител от Реформаторски блок в Стара Загора. Днес пред журналисти и представители на политическите партии от Реформаторския блок той направи отчет на работата си в 43-тото народно събрание за периода 27.10.2014 – 13.01.2017 г. 28 законопроекти, 32 предложения за закопроекти, 16 въпроси  към министър председателя и министри от кабинета Борисов 2, нито една задгранична командировка, без ползване на служебен автомобил и каквито и да било други привилегии като депутат, така накратко коментира  работата си  Танев през изминалите две години. Промените в закона за държавния служител, промените в Закона за професионалното образование, темата за инвалидните пенсии, предложението му за изменение на Закона за политическите партии чрез механизъм за намаляване на партийната субсидия чрез регресивна скала са сред личните му каузи, осмислили работата в Народното събрание.

Танев съжали, че нито една от политическите партии не се е справила с разяснителната кампания върху въпросите в референдума. Като крайно популистки определи този за намаляване на партийната субсидия и припомни, че Реформаторският блок  предложи регресивната скàла за намаляване на партийните субсидии, която  ще  спести  около 7 милиона лева в бюджета годишно.

Сега субсидията е 11 лева на глас, а ние предлагаме регресивна скАла, която да се въведе с изменения в Закона за политическите партии. Внесохме ги през 2015 година, нямаше мнозинство и съгласие, сега, когато референдумът подкрепи идеята, се надяваме политиците от всички партии да поправят грешката си като приемат предлаганата от нас скАла.

Скалата е следната: РБ предлагат за първите 150 000 гласа, които са нужни за влизане в парламента, партиите да получават по 11 лева на глас, но само за тези гласове, след това със „стъпка“ от всеки следващи 100 000 гласа, субсидията да се намалява съответно на 10, 9, 8 и т.н. лева, докато стигне 1 лев на глас, а за гласовете над 1 милион, партиите да получават по 11 стотинки на глас.Това е по-малко от предлаганото на референдума – 1 лев на глас.

В същия закон РБ внесе изменения в деловодството на Парламента на 22 декември, чрез които се предвижда да се отчитат по-подробно парите на партиите – за сътрудници, по договори с медии, за предизборни кампании, командировъчни, ремонти и др.

Според нас партиите не трябва да имат възможност със субсидия си от бюджета да купуват недвижими имоти, както и 20 % от субсидиите да се задържат от Министерството на финансите, докато се обяви дата на изборите и след това да се дават на партиите само за предизборните им кампании – горе-долу толкова се харчи от субсидията за кампании – по около 20 %.

Така ще се спре практиката на големите партии да държат милиони от субсидиите си в банки и да печелят от лихвите.

Да се приеме предложението на Реформаторския блок не е въпрос на време, а на политическа воля и на другите партии, освен нас, да се съобразят с решението на гражданите субсидиите да се намалят. В първите работни дни на Парламента от РБ ще направи консултации с парламентарните сили за мнозинство в полза на внесеното предложение.

Реформаторите не отстъпват и от идеите за машинното гласуване. 35 мин. ще бъдат достатъчни да де преброи една секция при това абсолютно коректно, казва Танев.

Като зам. председател  на бюджетната комисия  той коментира излишъка в хазната с намаляващ дефицит и определи тенденцията като успех. При това повече пари за здраве, отбрана и образование.

Танев сподели неудовлетвореността си от пенсионната реформа, която определи като реформата на Дянков с увеличаване на възрастта за пенсиониране. Той оцени като слабо присъствието на Калфин в правителството, като коментира, че инвалидните пенсии остават многобройни, а за ранното пенсиониране нищо не е направено.

На прага на новите предсрочни избори народният представител е убеден, че Реформаторският блок  е съюз, обединен  от усилията на десницата с ясни цели и послания. Както вече обявихме, на 28 януари ще се проведе първият съюзен конгрес. На заседание на Изпълнителния съвет на Блока тази седмица избрахме за ръководител на кампанията за предсрочни избори  д-р Петър Москов, а Найден Зеленогорски остава шеф на предизборния щаб на Реформаторите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram