Бизнесът в общината подава декларации за имотите до 31 януари

Притежателите на нежилищни имоти в казанлъшко вече получават уведомления за дължимото към „Местни приходи“. Адресати на данъчните съобщения са 1 300 фирми.

След промяна в Наредба №26 в края на миналата година всички юридически лица вече са задължени да подадат декларация в Общината с базисните данни на имота. За 2017 г. срокът за депозиране на декларацията е 31 януари.

С промените бизнесът вече не може да избира начина за определяне размера на такса смет. Той вече ще се определя от характеристиките на имота, броя на контейнерите и количеството смет.

Администрацията прави специален регистър на имотите, който ще е на разположение на  общинското предприятие за комунални услуги. Той ще съдържа данните на всички 1 300 имота в казанлъшко, където се извършва стопанска дейност. За изготвянето на регистъра собствениците на нежилищни имоти са длъжни да подадат въпросните декларации, а след това верността на данните ще бъде проверена на място в имотите от общински служители до 15 февруари. Ако задълженото лице е подало неистински сведения и укрива дейност, го чака глоба в трикратен размер на промилите, но не по-малко от 300 лева.

Общинските съгледвачи ще определят колко контейнера да предоставят на съответния нежилищен имот и колко често те да бъдат извозвани. Така въз основа на базовите характеристики на площта и сградите в нея, според количеството, вида и броя на съдовете и честотата на извозването им, ще бъде определена таксата смет. А ако юридическото лице генерира боклук повече, отколкото е декларирало, ще бъде глобено петкратно.

 

Поправките в Наредба №26 бяха гласувани набързо в края на ноември м.г., на заседание на Общинския съвет.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram