Първо в Казанлък изричат – Свободна България

Тук в Казанлък за първи път е обявена Свободна България. Това е исторически факт, малко известен на българите, а и на жителите на Казанлък.  Това бе припомнено днес от двама историци д-р Чавдар Ангелов и д-р Момчил Маринов и кметът на Казанлък Галина Стоянова, която заяви, че казанлъчани трябва наистина да са горди със своята история.

Наистина можем да говорим за казанлъшки мирен договор, потвърдиха по – рано през деня и почетните граждани Николай Ибушев и Добромир Гущеров.

 

На 8-ми януари, т.г. в Казанлък предстои да отбележим 140-годишнината от Освобождението на града. Повече от век след ключовото историческо събитие обаче, ролята на Казанлък за изготвянето на мирния договор, подписан преди 140 години в цариградското предградие Сан Стефано остава не достатъчно позната.

Веднага след Освобождението на града на 8 януари, 1878 г. в Папазовата къща в Казанлък (под домакинството на заможните братя, търговци на розово масло Димитро и Ботьо Папазоолу (Папазови)) се разполага Главната квартира на руската армия. В Папазовата къща се водят първите преговори за прекратяване на военните действия по време на Руско-турската Освободителна война и тук, в Казанлък са изработени условията на бъдещия мирен договор, подписан в последствие на 3 март, 1878 г. в Сан Стефано.

Макар преговорите в Казанлък през януари, 1878г. да завършват без успех точно те поставят главните изисквания на бъдещия мирен Санстефански документ.

В Папазовата къща, която и днес може да бъде видяна в центъра на Казанлък неведнъж се е укривал Васил Левски. Братята Папазови събират и даряват средства за местния революционен комитет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram