Св.Йоан покръстил Иисус Христос

Когато наближило време за явяването на Иисуса Христа в света, свети Йоан Кръстител излязъл от пустинята, където дотогава живеел в строг пост и молитва. Вестта за големия праведник се разпространила много бързо и хората отблизо и далеч идвали да го видят. А той проповядвал на всички:

–   Покайте се, защото Спасителят на света иде! Той е толкова велик, че аз не съм достоен да развържа дори връзките на обувките Му!

Да се покае човек значи да осъзнае греховете си и да съжалява за тях. Само тогава той ще стане по-добър и ще победи злото в себе си, за да може да обСамо тогава той ще стане по-добър и ще победи злото в себе си, за да може да общува с Бога. Нали Синът Божи затова е дошъл на земята: за да изкупи греховете на хората и да им даде прошка, ако се покаят.

Свети Йоан се нарича Кръстител, защото кръстил Христа. Затова вече разказахме, а сега ще научите как той завършил живота си.

Свети Йоан Кръстител бил много смел човек. Той изобличавал всички грешници, без да се съобразява с техния сан и пост. Като разбрал, че тогавашния еврейски цар Ирод – син на онзи Ирод, който избилВитлеемските младенци – се бил оженил за жената на брат си, отишъл при него в двореца и му казал:

–  Не бива да водиш братовата си жена!

Ирод много се ядосал, но не сторил нищо лошо на Кръстителя, защото целия народ, а и сам той го почитал като пророк. Но царицата – Иродиада – не могла да си намери място от гняв. Тя решила в себе си на всяка цена да погуби Йоан и само чакала сгоден момент за това. И той дошъл.

Веднъж Ирод празнувал рождения си ден. Били поканени знатни гости. Сложена била богата трапеза и се леело тежко вино. Свирела музика и рабини танцували.  Танцувала и дъщерята на Иродиада. Нейната красота и буйната й игра довели гостите до полуда. Пияният Ирод извикал:

–   Каквото и да поискаш от мене ще ти дам, дори половината от царството си!

Девойката отишла да се посъветва с  майка си какво да поиска. Очите на Иродиада хищно блеснали и дива злоба изпълнила сърцето й: ето сега тя вече можела да си отмъсти на Кръстителя. Подучена от майка си, Саломия – така се казвала Иродиадината дъщеря, дошла при царя и му рекла:

–   Искам още сега да ми дадеш на блюдо главата на Йоан Кръстител!

Ирод се натъжил твърде много, защото и той сам почитал Йоан, като знаел, че е праведен и свят мъж. Но, уви – вече бил дал царска клетва, че ще изпълни обещанието си. Посекли Кръстителя, донесли на блюдо главата му, и я дали на девойката, а тя я занесла на майка си. Преданието твърди, че за ужас на всички присъстващи отсечената глава проговорила и всички чули упрека на свети Йоан към Ирод:

–  Не бива да водиш братовата си жена!

–––––––––

Свети Йоан Кръстител бил братовчед по плът на Господа Иисуса Христа. Те се родили в една и съща година, като свети Йоан бил по-стар от Христа с шест месеца. И свети Йоан, и Господ Иисус Христос започнали своята проповед с призив за покаяние. От това се вижда колко важно дело за християнина е покаянието. Всеки човек греши, но малцина се каят. Поради това повечето хора са станали груби един към друг.Често пъти човек е склонен да извинява греховете си с това, че е нервен и притеснен. Но нашата нервност е плод на озлоблението ни. Вълшебното лекарство за тази духовна болест – греха – това е покаянието. Човек, като осъзнае своя грях, трябва да моли Бог да му прости. Ако е наскърбил някого, трябва да поиска и от него прошка… Така той се кае и става с всеки изминат ден по-добър и по-щастлив. Съвестта му се очиства от калта на греха. В душата му става леко и радостно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram