Наградиха спортния ни елит


​По време на бляскава церемония в столичната “Асикс Арена” за Спортист № 1 за 2019 година на България беше избран биатлонистът Владимир Илиев. Той получи наградата си от президента на БОК Стефка Костадинова. С второто си място на Световното първенство в Йостерсунд, Швеция, той донесе първи медал от шампионат на планетата за българския мъжки биатлон. Владимир Илиев събра 1126 точки в анкетата за “Спортист на годината 2019”. След него в призовата тройка останаха Ивет Лалова с 907 т. и Григор Димитров с 839 т.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи наградите за отбор и треньор № 1 на България за 2019 г. Националният ансамбъл по художествена гимнастика спечели в класацията на тимовете, а наставникът им Весела Димитрова спечели в анкетата на в. “Труд”. През изминалата година “Златните момичета” за пореден път демонстрираха своята класа, печелейки два медала от Световното първенство в Баку, Азербайджан.


​Националният ансамбъл по художествена гимнастика взе статуетката за най-добър отбор за четвърта поредна година. Конуренция на грациите в тази категория правеха футболният “Лудогорец”, женският волейболен тим на “Марица”, националният отбор по баскетбол за жени до 20 г. и юношеските волейболни национали до 17 г.

В класацията на в. “Труд” за “Треньор на годината” Весела Димитрова беше предпочетена пред Иван Иванов (вдигане на тежести), Мартин Стоев (волейбол), Николай Захаров (биатлон) и Петър Касабов (борба). При награждаването на най-добрия наставник за 2019 г. министър Красен Кралев заяви, че победителката Весела Димитрова е имала достойна конкуренция. Нейната награда беше картина на Вежди Рашидов.

При спортистите с увреждания наградата получи Християн Стоянов, който спечели световната титла в бягането на 1500 м на шампионата по лека атлетика за хора с увреждания в Дубай. Призът му беше даден от кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Спортистът на казанлъшкия клуб „Даниела Тодорова“ Ружди Ружди за поредна година бе номинация в категорията.


​За първи път в историята на анкетата беше връчена и “Награда на публиката”. В допитването най-много гласове събра Ивет Лалова, а призът й беше връчен от младите таланти Ая Митева, Йоана Илиева и Светла Згурова.
​Наградите на спортистите от топ 10 бяха връчвани от легенди на българския спорт – Екатерина Дафовска, Таня Богомилова, Таню Киряков, Георги Костадинов, Армен Назарян, Иван Иванов, Тереза Маринова .

“Спортист на годината” 2019

1. Владимир Илиев (биатлон) – 1126 т.
2. Ивет Лалова (лека атлетика) – 907 т.
3. Григор Димитров (тенис) – 839 т.
4. Божидар Андреев (вдигане на тежести) – 723 т.
5. Тайбе Юсеин (борба) – 702 т.
6. Алберт Попов (ски алпийски дисциплини) – 410 т.
7. Радослав Панталеев (бокс) – 357 т.
8. Кубрат Пулев (бокс) – 329 т.
9. Мария Оряшкова (самбо) – 231 т.
10. Боряна Калейн (художествена гимнастика) – 225 т.

“Отбор на годината” 2019
Национален ансамбъл по художествена гимнастика

„Треньор на годината” 2019
Весела Димитрова (художествена гимнастика)

„Спортист с увреждания“ 2019
Християн Стоянов (лека атлетика)

“Награда на публиката” 2019
Ивет Лалова (лека атлетика)

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram