София и Пазарджик дават пример на другите общини с отношението си към спорта

На фона на всеобщото отстъпление в политиката към поощряването на спортните дейности, в това число и в Община Казанлък, с ежегодното орязване на парите за клубовете, в два български града преобръщат представите за това как трябва да се инвестира в бъдещето.

Столична община удвоява помощта за детските спортни школи с Програмата за директно финансиране на клубовете. С нея се насърчава развитието на детско-юношеският спорт и до момента са подпомогнати 198 спортни клуба. Програмата стартира преди 4 години с 39 кандидатстващи, които са подкрепени с 400 000 лв.

По предложение на „София – Европейска столица на спорта“ за 2019 година Столична община е удвоила финансовата подкрепа на 800 000 лв. За 2020 година Фондацията предлага увеличение на директната финансова помощ на 1 млн. лв., защото нараства броят на кандидатстващите клубове от индивидуалните спортове и те показват отлично усвояване на средствата и същевременно спортни резултати. Средствата отиват приоритетно за развитието на детско-юношеския спорт, за школите и академиите, за децата на София.

С още 11 ще се увеличат спортни зали деца и възрастни, където ще могат да спортуват.

Община за пример в попуряризирането на спорта е и Пазарджик. Тук ще намалят с 30% местните данъци и такси на семействата, чиито деца спортуват, само за тези с картотеки, но и това не е малко.

„Физическата активност е личен пример и ние искаме да създадем нов модел, с който да накараме все повече хора да спортуват, а това е особено важно за подрастващите“, коментира кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Идеята на Попов и Ренета Камберова, която отговаря за спорта в общината, е да облекчат данъчно семействата, чиито деца спортуват. Така се стимулират и мотивират малчуганите да се посветят на социалния феномен – спорта.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram