Кметът на Стара Загора Живко Тодоров оттегля предложението за повишаване на такса смет

Оттегляме предложението за такса смет, което трябваше да влезе в Общинския съвет другата седмица. Днешното ни решение не е под натиск или заради недоволство. Бюджетът на общината ще компенсира разликата от 1.3 млн. лева и ставките за такса смет ще останат непроменени. Този разход ще бъде за сметка на инвестиционната дейност. Винаги сме мислили за гражданите и не сме предлагали нищо, което е в техен ущърб. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров на пресконференция днес.

Градоначалникът определи като „див популизъм“ изказвания и опити за спекулации с темата от общински съветници в медиите. „На въпроса защо сега предлагаме това увеличение отговарям – тази промяна нямаше как да се случи преди изборите, както обясняват те, защото времето ѝ е сега. Предстои приемане на годишните бюджети на общините. Разглеждането на план сметките винаги се случва по това време ноември – декември. Те се уповават на местните данъци и такси“, коментира по темата още Тодоров.

„В такса смет нямаме излишък или остатък – напротив, имаме минус. В сравнение с основни общини като Бургас, Пловдив, Сливен, Велико Търново, Плевен, разходите за чистота в Стара Загора са най-ниски. Това е така защото след обществената поръчка цените, които плащахме преди, по концесионния договор, от 7.5 млн лева, сега са около 6 – 6.5 млн. лева. Това означава, че сме спестили минимум 6 млн. лева през годините. Ние се отличаваме сравнително от останалите общини. Обслужваме 51 села. Това е от значение, защото е различно от обезпечаването на чистотата само в града, както е в Пловдив. От селата приходи почти не получаваме от такса смет. 16 лева на година е налогът в някои от тях, но разходите са в пъти по-големи“, поясни още той.

БНР Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram