Има единични случаи на неизпълнени предписания за унищожаване на домашните прасета в областта

На заседанието на Областната епизоотична комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова, бяха изнесени обобщени данни за ситуацията в Старозагорска област във връзка със заболяването африканска чума по свинете. До този момент няма регистрирани случаи, а констатацията на Областната дирекция по безопасност на храните е, че почти всички задни дворове в областта  са депопулирани. Констатирани са единични случаи на неизпълнение на предписанията за унищожаване на домашните прасета, отглеждани в задни дворове. Служители на Дирекцията продължават с ежедневните си проверки, включително и по сигнали на граждани.

От 1 октомври до днес на територията на област Стара Загора са били отстреляни 921 диви свине, като за всички са предадени проби за изследване за Африканска чума по свинете и трихинелоза.

Стопаните, подали документи за получаване на средства за почистване и дезинфекция на задните дворове, вече са получили определеното подпомагане. На следващо заседание на комисията предстои разглеждане на документи за финансово подпомагане, подадени след оказания срок, които ще бъдат изпратени към МЗХГ.

В заседанието в областната администрация участваха д-р Дамян Миков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните-Стара Загора, представители на  РЗИ, ОД МВР, РД ПБЗН, РИОСВ, на неправителствената организация „Зелени Балкани“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram