Пламен Караджов, БСП: Няма да гласувам за увеличаването два пъти на такса смет в Казанлък

Честито, казанлъчани!

Такса смет се вдига със 100%! Сигурно колкото се вдигат и доходите ви?!

Работа, работа, работа ……… в интерес на гражданите!
Такъв беше слогана на кмета Галина Стоянова в кампанията й за третия й мандат.

Уви, само няколко дни след встъпването в длъжност кметът Стоянова и екипът й ни сюрпризират с предложение за увеличаване на такса смет – ДВА ПЪТИ.

А в кампанията нито веднъж не бе споменат проблем със сметосъбирането.

Цифрите, които ни бяха представени от кмета на Общината, трябваше да ни убедят, че вдигането е неизбежно и при това гражданите на Казанлък трябва да поемат цялата финансова тежест. Вдигали се двойно отчисленията към РИОСВ и Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ и веднага трябва да се вдигне такса смет.

Само че аз не съм убеден, че общата сума за отчисления заема толкова голям процент от общите разходи на Общинското предприятие, за да има основание данъкоплатецът да се товари двойно.

Новият управител на предприятието не смее да си помисли за одит на стария, нито за икономически анализ на дейността.

Не става ясно защо след като градът ни намалява демографски и сме приложили част от мерките за управление на отпадъците, според думите на Галина Стоянова – https://www.kazanlak.com/news-28774.html, количеството депонирани отпадъци расте от година на година. Става все по-актуален въпросът: Има ли въобще контрол, какво количество се транспортира реално и какво се отчислява, кой транспортира, на каква цена?

А като сме изпълнили мерките нали ни се възстановяват 50% от тези отчисления? Това не означава ли реално, че няма повишение на отчислението за 1 тон отпадък!?

Няма и как да подмина „аргументите“ на съветниците от управляващата коалиция, забележете, според тях:
– таксата не била вдигана отдавна;
– заплатите нараствали, аналогично било и таксата да расте;
– 2021 г. така или иначе щяла да се приеме новата методика за изчисляване на такса смет на национално ниво (нищо, че тази – същата, трябваше да бъде приета през 2015 г.) и тогава щяло да бъде шоково повишението!??
И да ви споделя признанието на г-жа Стоянова след 8 години управление на Община Казанлък: „…трябвало е да се мисли за завод за горене на отпадъците“ ……. някога в предишни години!!

Категоричен съм:

Няма да подкрепя вдигането на такса смет за жителите на община Казанлък – това е още едно финансово бреме за моите съграждани. Не мога да си позволя да излъжа избирателите, гласували за листата и за кандидата за кмет на БСП, защото ние на всички предизборни срещи бяхме категорични, че няма да вдигаме данъци и такси, ако управлява „БСП за България”! А ние обещанията си ги спазваме.
Онези над 15 хиляди казанлъчани убеждавани в цехче или зад цехче да гласуват за г-жа Стоянова, вече може и да са се отрезвили от предизборните омаи ………….

П. П. Сигурно ще бъда обявен за популист или обвинен в политическо говорене! Е, ако защитата на интереса на съгражданите ми се нарича популизъм, нямам нищо против да бъда популист.

Пламен Караджов – председател на Групата съветници от БСП за България в Общински съвет, Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram