Сухопътните войски празнуват

С поредица от събития най-големият вид въоръжени сили честват 134-та годишнина от Сръбско-българската война и празника си на 19 ноември.

Ден по-рано, във войскови райони Карлово и Казанлък на 61-ва Стрямска механизирана бригада бе отбелязан празника на Сухопътните войски.
Тържествено слово произнесе Командирът на формированието бригаден генерал Деян Дешков.
„Ние сме много, ние сме по полигоните, при пожарите, бедствията и авариите, на границата, ние сме навсякъде където има нужда от нас.” – заяви командирът на бригадата.
„В навечерието на празника трябва да се гордеем, че сме част от Сухопътните войски. Ние сме на мястото си, на поста си заради нашите семейства, заради съгражданите си, заради страната си и ще продължаваме да бъдем.” – каза в заключение той и пожела на всички крепко здраве, благополучие и увереност по пътя на войнския дълг.
Беше прочетена заповед на командира на 61-ва механизирана бригада, с която бяха наградени военнослужещи от бригадата, показали високи резултати в служебната дейност, усърдие и професионализъм.

Празникът на Сухопътните войски беше отбелязан и с Ден на отворени врати и показ на въоръжение и бойна техника във военните формирования.

Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет от 1992 година. По време на Сръбско-българската война /1885 г./ на 19 ноември българската пехота прави решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 година. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram