Татко, бъди герой! Чети с мен!

Под това мото между 11 и 17 ноември в цяла България ще се проведе “Седмица на бащата” 2019, посветена на четенето с татко. Общинска библиотека „Искра“ отново се включва в отбелязването й.

Животът е много по-весел, когато споделяш книга със своето дете – неусетно, вие ставате по-близки, говорите си и се смеете заедно. Не просто четем на децата си. Четем заедно с тях.

Отправяме послание за истинската връзка между децата и техните родители чрез четенето заедно. Да четеш заедно със своето дете е процес, който  вдъхва самоувереност, помагайки му да се справи в трудни ситуации, сближава те с него по неповторим начин и започва големия разговор за ценностите и важните неща в живота.

Според редица световни изследвания децата, чиито бащи са ангажирани с тяхното развитие и ги обграждат с любов и внимание, се справят по-добре в училище, имат по-високо самочувствие, изграждат по-стабилни връзки с другите деца и се превръщат в по-успешни възрастни. Игрите и споделените моменти между бащи и деца провокират по-високи оценки и по-активно участие в различни клубове по интереси.

От друга страна четенето предопределя успехите на децата в живота доста преди те да прекрачат прага на училището. Децата, познали книгите от най-ранна детска възраст, обикновено се превръщат в запалени читатели и в по-успешни ученици. Приказките и четенето развиват въображението на детето, обогатяват речника му, запознават го с частите на историята (герои, сюжет, завръзка, кулминация, развръзка) и му помагат да си изгради представа за света около него.

Когато територията на четенето, възприемана като предназначена за майките, бъде “завзета” от татковците, ползите за децата са огромни, особено ако решението на татковците не е спонтанно и ограничено до няколко пъти месечно, а се случва всеки ден. Бащите, четящи редовно на малчуганите си дори само по 15 минути на ден, допринасят за тяхното бъдеще, като:

  • повишават грамотността и уменията за четене на детето;
  • прекарват качествено време заедно;
  • разговарят с малките по множество теми, предават своя опит и ги подкрепят в   опознаването на света;
  • засилват връзката баща – дете.

Вземайки предвид всички плюсове, които четящият баща предава на детето, се присъединяваме към призива “Татко, бъди герой!”. Защото никой баща не трябва да подценява способностите си да превърне своето дете в успешна личност!

„Татко, прочети ми”, „Рисувам с татко и Малвина” – това са част от  събитията, които Общинска библиотека „Искра” организира за бащите от общината  на 16 ноември, събота, между 10:30 и 12:30 часа в Детско-юношеския отдел на библиотеката при свободен вход.

А татковците, участници  в конкурса за изразително четене на непознат текст ще бъдат оценявани от безпристрастно детско жури.

Всички малки участници и техните бащи ще получат безплатен едногодишен абонамент за ползване на библиотеката.

Очакваме Ви заедно да изживеем приятни емоции!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram