Климатичната криза: 11 000 учени предупреждават за „неизказано страдание” на Земята

Световното население е изправено пред „неизказано страдание заради климатичната криза“, ако не настъпи голяма трансформация на глобалното общество. Това предупреждение е отправено от повече от 11 000 учени, пише „Гардиън“.

Учените алармират, че планетата Земя е изправена пред екологична криза.

„За да осигурим устойчиво бъдеще, ние трябва да променим начина, по който живеем. Това изисква голяма трансформация на начина, по който нашето глобално общество функционира и взаимодейства с природните екосистеми“, отбелязват те и подчертават, че няма време за губене.

„Климатичната криза настъпи и се засилва по-бързо от очакванията на повечето учени. Много по-сериозна е от предвижданото, заплашва природните екосистеми и съдбата на човечеството“, смятат учените.

Позицията им е публикувана в журнала BioScience по повод 40 г. от първата световна конференция за климата, която се проведе в Женева през 1979 г. Тя е изготвена при сътрудничество между десетки учени и е одобрена от още 11 000 учени от 153 държави.

Според експертите необходими са спешни промени, включително прекратяване на растежа на населението, изоставяне на изкопаемите горива, прекратяване на обезлесяването и намаляване на консумацията на месо.

Професор Уилям Рипъл от Държавния университет в Орегон, водещ автор на декларацията, коментира, че е бил принуден да инициира това заради засилващото се екстремно време, което самият той вижда. Ключовата цел на предупреждението е да се вземат под внимание „съществените признаци“ за причините и последиците от екологичната катастрофа, а не само въглеродните емисии и покачването на температурата.

Учените са убедени, че трябва да се наблюдават ръстът на населениетоконсумацията на месо, обезлесяването, консумацията на енергия, субсидиите за изкопаеми горива и годишните икономически загуби от екстремни метеорологични явления.

Според тях климатичната криза е тясно свързана с прекомерната консумация и охолството.

В резултат на човешка дейност има „особено обезпокоителни“ тенденции за увеличаване на температурата, вдигане на морското равнище и екстремни метеорологични явления, смятат учените.

Те предлагат няколко спешни мерки: много по-ефикасно използване на енергийните източници и налагане на високи данъци с цел намаляване използването на изкопаеми горива; стабилизиране на световното население – в момента се увеличава с 200 000 души на ден – с използване на етнически подходи като по-продължително образоване на момичетата; прекратяване унищожаването на природата и възстановяване на горите за абсорбиране на предизвиканите от човека въглеродни емисии; диетата да е предимно растителна и консумация на по-малко месо; намаляване на отпадъците и икономическите цели да не се свързват с растежа на БВП.

Уилям Рипъл също беше водещ автор на предупреждение за опасността от замърсяване и масово изчезване на животните и расителността на Земята. Предупреждението от 2017 г. беше подкрепено от повече от 15 000 учени. Декларацията беше прочетена в редица национални парламенти, включително в Канада и Израел.

През 1992 г. учените отново предупредиха човечеството за живота на планетата.

Уилям Рипъл заяви, че учените имат морално задължение да предупредят за катастрофални заплахи, базирайки се на доказателства.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram