Байрактаров: докладът на БНБ оценявам с три на релси

Днес трябва да обсъдим доклада на БНБ. Ако мой ученик ми представи такъв доклад, бих му писал три на релси. Може би най-важното от този доклад е на стр. 63 – че БНБ не е страна по договор с одиторите. Това заяви от парламентарната трибуна Димитър Байрактаров, депутат от старозагорски район от ПФ.

Иначе казано, БНБ няма да даде никаква информация. Същото това БНБ се опитва да ни вкара в капан без вина. Какво означава фалит? Първо, това означава да освободим БНБ от отговорност и цялата дейност се поема от фонда за гарантиране на влоговете. Кой от вас иска да освободи БНБ от отговорност не за последните 5 месеца, а за последните 5 години. Защото ни се казва – пред нашите очи се развива една пирамида, и ние не видяхме, че това става. Това ни казва БНБ.

Този капан не решава проблема на вложителите. Вие го приехте, колеги от БСП, в уродлива форма – той регламентира процедурата за започване изплащането – 20+10 дни. Питам ви обаче, защо в този член не фигурира в какъв срок трябва да приключи това изплащане – 100 години по 1 лев ли, и без да наруши закона. Трябва ли да му припомням на г-н Искров, че на 3 юли 2011 г. става дума за нещо по-страшно. Оказа се, че с пари на вложителите една друга банка е плащала на певци, артисти, и тогава г-н Искров и надзора отново не предприе никакви действия, допълни Байрактаров.

Фондът може да се пълни веднага с парите. Защото, фондът ще поиска да се пълни отново и се поиска увеличаване вноските на банките. Днес ситуацията не е различна. БНБ ударно печати пари- 200 купюри. Някой да знае колко е стойността, поставен е под въпрос паричния съвет? Никой не знае колко е монетарното злато, курса на еврото, никой не знае стойността на валутния резерв? Господа – 10 млрд. са парите в обръщение, вие всичките ли ще ги подменяте, че не ми звучи правдоподобно?! Това заяви още Байрактаров.

Димитър Байрактаров настоя да се спре разклащането на валутния борд.

Питам днес, г-н Искров, получихте ли сигнали от финансовото разузнаване? Ако сте ги получили, какви мерки сте взели. Вие днес ни казвате, че не можем да вярваме на заверените отчети, ами тези одитори са ни лъгали, и нас, и вас. А банковият надзор им е повярвал. Не разбрах по коя методика сте преоценили активите. Не видяхте ли, че активите се обезценяват, който от вас знае кой е собственика на ДСК, Виваком и дали тия предприятия не бяха изкупени с пари от КТБ. Тук има две лица – един успял българин на 33 години, който не участва в нито една фирма и се движи с 10 гаваза охрана, има един финансов министър, който започва през медиите и с решение на съда. Тук трябваше г-н Чобанов да даде отговор какви действия предприе той като министър, за да предотврати това. Какава е гаранцията, че това не се случва във всички останали банки, запита Байрактаров.

ПИК

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram