Нарушение на изборния процес в Шейново

Кандидат за общински съветник получи предупреждение от ОИК за нарушение по време на гласуването в деня на изборите в СИК 66 в с. Шейново.

В сигнала се посочва, че лицето е влязло в секционната избирателната комисия № 66 в с. Шейново, като се е представила за кандидат за общински съветник, поискала да влезе и в кабината за гласуване „за откриване на евентуални нарушения“.

Съгласно чл.232, ал.1 от ИК по време на гласуването в изборното помещение може да присъстват само застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, съгл. чл.117, ал.6 и чл.124, ал.1, наблюдатели – при спазване изискването на чл.114, ал.2, и представители на средствата за масово осведомяване.

Видно от цитираната разпоредба, кандидатите за общински съветници не са сред лицата, които могат да присъстват по време на гласуването в изборното помещение.

В хода на проверката са изискани поотделно сведения от председателя, заместник-председателя и секретаря на СИК № 66. Всеки от тях потвърдил изнесеното в сигнала, а именно, че кандидатът за общински съветник е влязла в изборното помещение и направила опит да влезе и в кабината за гласуване.

По ел. поща на ОИК-Казанлък, във връзка със сигнала са постъпили и разгледани два видеоклипа, от които е видно присъствието на посочения кандидат в изборното помещение на СИК № 66 – с. Шейново.

Безспорно се установи извършеното нарушение по реда на чл.232, ал.1 от ИК, посочва Общинска избирателна комисия Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram