Две села на протест срещу митрополит Галактион

На масов протест излизат в понеделник жителите на селата Обручище и Мъдрец от община Гълъбово пред митрополията в Стара Загора.

Това ще се случи, ако до утре кметовете не получат подписания от митрополит Галактион анекс към договора с Държавен фонд „Земеделие“ за ремонт на църквите в двете села, съобщи за БНР кметът на Обручище Илия Марков.

Договорите за ремонт на църквите са по 322 мярка от програмата за развитие на селските райони и са на обща стойност около 1 милион и 200 хиляди лева. Митрополит Галактион заяви, че неговият секретар отец Михаил, е разписал договорите на 2 октомври 2013 година. Сега, обаче, след като се е наложила промяна на банковите сметки, владиката отказва да подпише анексите към договорите и има реална опасност парите да бъдат изгубени, коментира Илия Марков. Според него митрополит Галактион настоявал парите за ремонта на църквите да влязат в специалната банкова сметка „църкви и манастири“ на митрополията в ДСК.

В началото на седмицата старозагорският владика е бил в двете села и до утре трябва да даде окончателния си отговор на кметовете. Те търсили и съдействието на Светия Синод, но оттам им казали, че митрополията е автономна в своите решения. В понеделник хора от двете села ще изразят пред владишкия дом шумно своето неодобрение към политиката на Галактион.

Припомняме, че поредният скандал около митрополит Галактион гръмна по време на предизборнтата кампания за 43-то НС. Тогава старозагорският митрополит „ръкоположи“ лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за премиер на страната, с което предизвика бурни отрицателни реакции в обществото и от политици поради намесата на църквата в държавните дела.

Митрополитът се обърна към присъстващите на откриването на детска градина – Бойко Борисов, Лиляна Павлова и старозагорския кмет Живко Тодоров – с думите да отговарят за капитала на държавата: „Затова, обръщам се към вас, които след 5 октомври ще поемете щафетата там, където ви е мястото да полагате грижи за подрастващото младо поколение, капиталът на майка България“, каза Галактион и се разцелуваха с Борисов.

Преди време имаше и друга открита демонстрация на Галактион към Бойко Борисов. В края на месец август тази година в Казанлък митрополитът доказа, че Бойко Борисов кадрува в служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелиев. С думите: „Много ти благодаря за Румен Райков“ (новия-стар директор на ВиК – Стара Загора) негово светейшество Старозагорският митрополит Галактион прегърна бившия премиер Бойко Борисов и го разцелува. От своя страна лидерът на ГЕРБ отвърна: „Нали ти казах в първия ден, първото нещо“, отговори Борисов с широка усмивка. „И така ще продължим всепобедно“, пожела Галактион на Борисов. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram