Почитаме Света Злата Мъгленска и Свети Лука

Православната църква чества света великомъченица Злата Мъгленска и Свети Лука. 

На днешния ден, през 1795 г. е обесена Злата Мъгленска след изтезания от османците. Тя отказва да приеме мохамеданството.

Още от малка се отличавала с рядка красота, смиреност и непоклатима вяра в Господ. Според житието на светицата млад турчин я отвлякъл и поискал да се отрече от вярата си и да се ожени за него.

Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а след това я обесили.

По- късно Злата Мъгленска е канонизирана за светица.

На този ден църквата почита и паметта на Св. апостол и евангелист Лука.

Той е един от 70-те апостоли и автор на третото евангелие от четирите библейски книги от Новия завет (Евангелие от Лука). Той е лекар и приятел на апостол Павел. Смята се, че е грък по произход, родом от Антиохия, от ненабожно семейство.

Предание твърди, че апостол Лука е бил увлечен от живописта и че за първи път е нарисувал иконите на Христос, света Богородица и на апостолите Петър и Павел.

Тези икони стават пример и модел на всички по-късни икони, тъй като апостол Лука се смята за основоположник на християнската иконопис.

Днес имен ден празнуват всички, носещи имената Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимир, Златозария, Лука, Лукан и производните им.

Честит празник!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram