Безработни висшисти до 29 години получават шанс за работа

Започна процедурата за набиране на кандидати за работа в публичния сектор през 2020 г. по програма „Старт на кариерата”, реализирана от Министерство на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, съобщава Дирекция „Бюро по труда” Казанлък. Инициативата отново ще предостави възможност на безработни висшисти до 29-годишна възраст да натрупат в рамките на 9 месеца първия си трудов стаж по придобитата специалност.

До 18 октомври 2019 г., включително, Дирекция „Бюро по труда” Казанлък ще приема документи за кандидатстване от дипломирани младежи без професионален опит, които желаят да започнат работа по обявените работни места в централните ведомства. С цел улесняване на достъпа на младите хора до участие, и тази година Агенцията по заетостта е осигурила възможност за подаване на електронни заявления.

По програмата са обявени общо 1 989 работни места в централни институции и поделенията им в страната, като младежите имат възможност да изберат трите най-подходящи позиции и да кандидатстват за тях. Сред ведомствата са Народното събрание, администрациите на Президента, Министерския съвет и Омбудсмана на Република България, редица министерства, държавни, национални и изпълнителни агенции, комисии и др. Областни и общински администрации ще могат да предложат работни места за младите специалисти с висше образование в началото на 2020 г.

Търсят се предимно младежи, завършили право, икономически и технически специалности, администрация и управление, социални дейности, информатика и компютърни науки, архитектура, строителство и геодезия и др.

За да участват в програма „Старт на кариерата”, кандидатите трябва да са на възраст до 29 години, ненавършени до 18 октомври 2019 г. включително, и да имат висше образование, съответстващо на посоченото от работодателя за заемане на конкретното работно място. Други условия са да са регистрирани в бюрото по труда като безработни или заети търсещи работа лица и да нямат трудов стаж по придобитата специалност от висшето образование.

Списъците на обявените работни места и пълна информация за процедурите, реда, условията и необходимите документи за кандидатстване са публикувани на официалната страница на Агенцията по заетостта – https://www.az.government.bg/bg/pages/programa-start-na-karierata/, като електронното заявление предстои да бъде добавено. Консултации и съдействие за кандидатстване могат да бъдат получени във всички бюра по труда в страната.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram