В ПГЛПТ отбелязаха Европейския ден на езиците

26 септември – Европейският ден на езиците бе отбелязан в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм. Денят, традиционно обърнат към новоприетите в гимназията осмокласници, тази година мина под мотото „Здравей“. На специален уъркшоп те изработиха оригинален постер с поздрави на различни европейски езици. В часовете по чужди езици преподавателите разнообразиха учебния материал с различни викторини, задачи и практически занятия посветени на Деня на езиците.


26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.Основните цели на Европейския ден на езиците са да:осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и да разнообрази обхвата на изучаваните езици, за да повиши нивото на многоезичност и междукултурно разбирателство; Да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа;Да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст, не само в училищата, но и извън тях.
Повече от 800 милиона европейци в 47 държави отбелязват днес Европейския ден на езиците. На 26 септември се честват 225-те уникални езика, които се говорят в Европа. Половината от населението на света говори поне два езика, най-често родния и английски. Тази ситуация е в резултат на различни фактори, като туризъм, масова култура, глобалната търговия и пазара на труда, сочат данни на експерти по човешки ресурси.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram