Увековечават в паметник на основателя на „Кремона“

Казанлъшката фабрика „Кремона“ се готви да отпразнува своята 90 годишнина с няколко значими събития. Сред тях са концерт с инструменти на „Кремона“ – класика, латино, джаз и поп с участието на популярни български китаристи и Камерен оркестър „Казанлък”, експозиция с лични вещи на създателя на ателието, а по-късно и предприятието с марката „Кремона-България“  Димигър Георгиев, изложба на инструменти на „Кремона” и други прояви.

Събитията са насрочени за 25 и 26 септеври.  Като паметно събитите се сочи от поколенията лютиери в Казанлък предстоящото откриване на паметник на Димитър Георгиев. От него именно започва да се пише историята на днешната „Кремона-България“ ЕООД в началото на 20 век.

Георгиев започва своя път най-напред като чирак в оръжейна работилница. Скоро той става майстор, като разработва и прави свои картечници и ги възприема като механични произведения на изкуството. Започва Първата Световна война и бай Димитър е принуден да се присъедини към армията и тества постиженията на своите разработки и производство. Той скоро разбира, че сътвореното от него е ужасяващо средство насочено срещу човека и обръща гръб на своето призвание. Докъто е все още по фронтовете на Европа, той намира покой в музиката и свиренето на мандолина. Връждебната среда се оказва неблагоприятна за любимия му инструмент и той е принуден многокртатно да го поправя сам.

След като се връща в България бай Димитър започва да изработва ръчно образци на своя нов талант. Започва с мандолини, цигулки и по-късно китари. Тези инструменти доказват неговите умения и му спечелват възможността да усвои занаята в прочутия център на лютиерството Маркнойкирхен в Германия. Той се усъвършенства и се връща в България през 1924 г. за да открие своя собствена работилница. Кремона е създадена с помощта на двамата му братя и по-късно двама немски лютиери.

history_his3     stories_bottom_articles_history_his1

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram