Казанлък отбелязва 134 години от Съединението. Честит празник!

Отбелязваме 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Тържествен водосвет за здравето и благоденствието на казанлъчани в Деня на Съединението ще бъде отслужен в храм „Свети Йоан Предтеча“ (зад Пощата), днес, от 10.00 ч. Пред историческата църковна обител, преди 134 години камбаните на храма възвестяват щастливата новина за Съединението на Княжество България.

На 6 септември 1885 г. всички църкви в Казанлък едновременно с камбанен звън тържествено известяват обединението.

В общината новините за преврата са посрещнати със смесени чувства на недоверие, радост и безпокойство. В 11.00 часа на 6 септември съмненията са разсеяни – от Пловдив пристига редовният пощенски куриер и потвърждава станалото.

Камбаните на всички църкви в града забиват, развяват се знамена. В съборната църква „Св. Йоан Предтеча”, препълнена с народ, е отслужен молебен от архиерейския наместник, а учителят Ботю Бояджиев държи прочувствена реч. Навсякъде в града вестта за съединението се посреща с искрена радост.
Успокоение предизвиква телеграмата за признаването му от княз Александър І, прочетена на площада на осми и съобщението, че ще посети Казанлък. Князът е посрещнат възторжено от кмета на града и градските първенци, около издигнатата по пътя за Шипка триумфална арка се стича множество народ.

На 6 септември 1885 г. България осъмва с дългоочакваната вест – Съединението на Княжество България и Източна Румелия е провъзгласено. Новината бързо се разнася в Европа, пресича и Атлантика. Княз Александър Батенберг издава официален Указ на Съединението.

Голямото събитие в Пловдив е последвано и в другите градове и села в Източна Румелия. В Казанлък в кметството се получава телеграма за събитията в Пловдив. Веднага се събират началниците на правителствените учреждения и общинските съветници. До обед те получават съобщение за потвърждаване на станалите събития, пристига и пощенски куриер от там. Междувременно казанлъшките граждани научават новината за извършване на Съединението. Забиват камбаните на всички църкви. Отслужен е молебен в Къринската църква на който се стичат развълнувани и въодушевени казанлъчани. Пред тях вдъхновено говори учителят Бояджиев. На следващия ден се получава известие, че княз Александър Батенберг ще мине през Казанлък на път от Габрово за Пловдив – на 8 септември. Целият този ден пътят от Казанлък до Шипка е пълен с народ. Мъжете носят своите кринки, а жените – цветя. Княз Александър пристига в Казанлък вечерта заедно с министър председателя Каравелов и след като приветстват казанлъшката общественост, те за кратко си почиват и заминават за столицата на Съединението – Пловдив.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram