В Гурково първи получават по 300 лева за заколените прасета

В Областна администрация днес се състоя заседание на Епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова. На него стана ясно, че от утре, 4 септември, ще започне изплащането на средствата за почистване и дезинфекция на стопаните, които са заклали прасетата си. Първата община, в която те ще бъдат раздавани, е Гурково. Ако хората са предоставили номер на банкова сметка, парите ще бъдат превеждани по нея. Тези, които нямат такава, ще получат полагащите им се 300 лв. в населеното място, в което живеят. Областната дирекция по безопасност на храните е институцията, ангажирана с изплащането. 

Всички случаи, при които се установят несъответствия в списъците или липсващи имена на хора, които след установения срок са заклали прасетата си, ще бъдат разгледани от Областната епизоотична комисия. „Гарантираме, че стопаните, които отговарят на условията за парично подпомагане, ще получат полагащите им се средства“, каза директорът на ОДБХ д-р Дамян Миков.

Право на обезщетение имат стопаните, с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните си стопанства.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram