Стефан Стоев спечели планинско „Шипка Дамасцена“

Както и преди година, габровецът Стефан Стоев („Silver Car EF 10“) взе победата в планинското изкачване „Шипка Дамасцена“ 2019, организирано от „Дамасцена Алба“ АСК. По традиция надпреварата се състоя на дългото 5100 метра трасе към връх Шипка с близо 30 участника. Стоев бе най-бърз в двата манша и с общо време 4:47.840 мин. постигна поредния си успех. Втори се класира Николай Златков („Проспийд“) с „Ауди S1“, на 7.71 сек. след победителя, следван от Васко Въжаров с „Опел Астра“.

Поредица от технически проблеми съпътстваха основни състезатели на домакините. Поради повреда, от старта отпадна Любен Каменов с „Мицубиши Лансър Ево 8“. След счупен преден носач в загряващото качване, малшанс остави извън трасето и шампиона на клуба Иван Влъчков с „Хонда Сивик“, който бе най-бърз в квалификациите в Категория 3 Група Е1 до 2000 куб.см.

Победител в последната беше Косьо Йорданов с „Рено Меган“ (7-и в общото класиране), следван от Искрен Веселинов („Хонда Сивик“) и Кольо Карастоянов с „Хонда Сивик“ от „Дамасцена Алба“, девети в общото подреждане. Друг представител на казанлъшкия клуб – Любен Емануилов е шести в клас А_1600 и 15-и в класирането, а Стоян Емануилов – 19-и и трети в клас E1_3500. С 22-ро място е Давид Будев, също от клуба на Николай Мончев.

Състезанието бе проведено в чест на 142-та годишнина от Шипченската епопея и 85-та годишнина от откриването на Паметника на свободата на 30 август и 1 септември. В него не успяха да се включат голяма част от състезателите, поради ограничението, което новоучредената автомобилна федерация въведе пред пилотите с лиценз и заплахата от налагане на глоби при нарушение на правилата.


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram