Изплащат обезщетенията за умъртвените заради африканската чума прасета

От днес започва изплащането на еднократната помощ от 300 лв. на стопанство в 21 области в страната, която се дава след умъртвяването на прасета заради африканската чума. То ще става по утвърден график, съгласуван с кметовете на населените места, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Право на обезщетение имат стопаните с до 5 броя прасета за угояване, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно умъртвяване на прасетата в личните си стопанства. Получателите се задължават в продължение на 1 г. да не гледат прасета.

В прессъобщението на агенцията по храните умъртвяването на животните е определено като „доброволно избиване на месо“. Става въпрос за областите Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, София-град, София-област, Търговище, Шумен и Хасково.

В някои от общините в тези области изплащането ще продължи в дните и след 2 септември. В областите Благоевград, Бургас, Габрово, Сливен, Стара Загора и Ямбол изплащането на средствата ще започне след 2 септември. Плащания няма да се извършват единствено в област Кърджали, тъй като там няма подадени заявления за обезщетения.

Миналата седмица правителството одобри допълнителни средства в размер до 28 млн. лв. за обезщетения на свинекомплексите, засегнати от заболяването африканска чума по свинете. С около 1 млн. лв. от общата сума ще бъдат покрити и разходите за дезинфекция на личните стопанства в 20-километровите зони около промишлените комплекси и в зоните с висок епизоотичен риск. Част от парите ще отидат за стимули за откриване на умрели диви животни, за унищожаване на суровини, фуражи и други мерки.“

в. „Дневник“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram