„Избрано“ от международен фотосалон показват в Казанлък

Пътуващата селекция „Избрано“ на Шести Международен фото салон „Пловдив“ – 2019 гостува в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък от 27-и август до 10-и септември. Откриването е от 18.00 часа.
Салонът е престижно събитие в Културния календар на Пловдив, европейска столица на културата 2019. Той се провежда под патронажа на Международната Федерация за Фотографско Изкуство – FIAP, Фотографско общество на Америка – PSA, Фотографското общество на Гърция- HPS и Национално Сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“ – НСФА.

4 006 броя фотографии постъпват за селекция в шестте раздела на тазгодишното издание на конкурса. Компетентното жури е с председател Рикардо Бузи, MFIAP, EFIAP/p, HonEFIAP, Президент на FIAP борд на директорите от Италия. Журирането е сложно, продължава цели пет дни. Във финалната селекция остават 949 фотографии, дело на 246 участника от 39 страни на пет континента. Раздадени са повече от 160 отличия. Най-високо са поставени творбите на 103 фотографи от 30 държави.
В Казанлък ще бъдат видени „Златните“ фотографии на Юлий Василев и Христо Димитров, Соон Сенг Леонг от Малайзия, Хари Даймен от Люксембург – най-добър в Раздел „Природа“, Валтер Габертуел – Италия, Светлин Йосифов. Участничката в тазгодишния пленер „В Долината на розите“, Таня Маркова се представя в Салона също със златен медал. Нейната фотография също е част от избраните за експозицията в Казанлък, която ще покаже и местни автори от национална величина, като Пламен Петков, носител на две „злата“ и една синя лента от Салон „Пловдив“ – 2019.

Двама казанлъчани, малко познати до момента, са отличени с бронзови медали – Николай Тенев и Ениз Караджа. Публиката в Музея на фотографията ще види и техните работи в „Избрано“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram