Колоездачи изкачват Бузлуджа, финишират във Франция

Триста колоездачи ще стартират утре от Бургас в седмото трансконтинентално прекосяване на Европа. Началото ще бъде дадено от 6.00 часа в Морската градина, съобщиха от община Бургас, домакин на старта на най-голямото самостоятелно състезание, което ще прекоси цяла Европа, преминавайки и през Розовата долина.

Състезанието има маршрут от близо 4000 километра. Началната точка е Бургас, а крайната – град Брест, Франция. Участниците ще преминат през четири задължителни пункта – Бузлуджа в България, Бесна Кобила в Сърбия, Пасо Гардена в Италия и Алп Дюез във Франция с финал в Брест.

Състезанието е самостоятелно за всеки участник, което означава, че участниците сами са длъжни да осигуряват храна, престой, както и ремонт на велосипедите си по пътя, като спазват законите за движение по пътищата.

През 2018 рекорд на състезанието направи Джеймс Хейдън, който покори дистанцията за 8 дни и 23 часа през цяла Европа. Интересното е, че за първи път състезанието се движи от Изток на Запад, като организаторите са избрали Бургас за стартова точка. Състезанието е основано от покойния ултра-колоездач Майк Хол, а в момента се организира от неговата жена Ана Хаслок, с помощта на спортен клуб „Бегач“-София, които организират пунктовете и старта в България.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram