Посрещнахме нови доброволци

Нови доброволки от Франция и Чехия пристигнаха в Казанлък, за да участват в социални и образователни дейности към “Младежки център за развитие-Взаимопомощ”. Анджелик от Франция и Ивона от Чехия ще прекарат в града на розите общо 10 месеца по проект „Взаимопомощ” на неправителствената организация на програма „Европейски корпус за солидарност”.

Анжелик Уолфф е 22-годишна, идва от Тулуза. Завършила е философия в университет във Франция и е решила да приеме предизвикателството да отиде в различна страна с много различен език и култура. България не е много известна дестинация в Западна Европа, може би с изключение на Златни пясъци, а Казанлък е място, за което тя със сигурност никога не е чувала.

„Реших да дойда тук по този проект, за да извършвам по-конкретни и социално насочени действия, свързани с междукултурни, образователни и екологични теми, и да развия способностите си да организирам проекти, събития, както и да развивам своите социални и творчески умения. И всичко това, докато пребивавам в страна, която е непозната за мен“, разказва доброволката.

Ивона от Прага е на 31 години и е изучавала маркетинг в Чехия и изкуства в Индонезия. Тя е доброволец в България за втори път, като първият й проект е краткосрочен в София. „В очите на чехите, България е просто евтина почивка на море. А има такава красива природа и култура. За това избрах този проект пред останалите с цел да промотирам България и нейната културна идентичност през електронните медии, както и като търся доброволци за нашите проекти, но и в страната, защото българите наистина не знаят какво съкровище всъщност имат“, признава чехкинята.

МЦР „Взаимопомощ“ непрекъснато кани доброволци за образователни, социални и екологични проекти. Новите перспективи, предложени от хора от различни страни, могат да разширят хоризонтите ни, да донесат нови идеи, както и мотивация, интереси и гледни точки, които идват с „новата кръв“. Някои от последните събития, организирани от Взаимопомощ с доброволци, са Еко-фестивал, Езикови кафенета в библиотеката, проект за „Солидарна общност” по програми „Еразъм+” и „Европейски корпус за солидарност”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram