Румен Радев: Изборите показаха опити за влияние отвън! Проблемите се решават със закони!

Станахме свидетели на опит да се повлияе на изборните резултати.

Проблемите обаче остават. Те не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес – а с влияние върху обществото.

Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони!

Това заяви президентът Румен Радев в официално обръщение.

Последните предложения обаче останаха извън фокуса на обществения дебат. Може би съвсем целенасочено той бе концентриран само върху предложенията само за така наречената „уседналност“ при гласуването. Някой съзряха в предложението идеи ограничаваме на избирателните права на гражданите. Най-важната защита за българите в чужбина е да могат да се върнат в една независима и суверенно държава. Дебатът извади политическата класа от дългогодишната летаргия. Вярвам, че ще се намерят решения в 44-ото Народно събрание.

 

Когато говорим за права и задължения нека ги сравняваме и с далеч по-строгите ограничения с други държави с далеч по – дълга демокрация. Сега на ход е новото Народното събрание. Надявам се то да излъчи стабилно и работещи правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. Българите очакваме мерки срещу корупцията, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор„, каза държавният глава.

Темата на обръщението бе обявена предварително от самия държавен глава. Това стана на Цветница в Ловеч, където Румен Радев и съпругата му Десислава се появиха неочаквано. Тогава Румен Радев каза, че ще изложи мотивите си относно избирателните права на българите в чужбина в специално обръщение към нацията.

Темата стана актуална след качения за обществено обсъждане, а след това изтеглен законопроект за изменение на закона за българското гражданство. С него се въвеждаха изменения и в други закони, включително се ограничаваха правата на българите в чужбина. Въвеждаше се изискване за три месеца уседналост при гласуване на парламентарни и президентски избори.

Заради разгорялата се полемика, Румен Радев написа на 6 април на страницата си във фейсбук следното:

„В последните дни ескалира напрежение по отношение на проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и предвидените промени в други закони.

Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България.

Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Проблемът обаче е налице. Той може да бъде решен само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността и независимостта на българската държава.

Напомням, че България е парламентарна република и всички закони се приемат в Народното събрание. Президентът не внася законопроекти, но това не означава, че не е съпричастен и отговорен към особено важните за обществото и националната сигурност проблеми.“/Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram