Христо Янев: Отвлякоха ме от улицата, за да играя за Олимпик (Тетевен)

Треньорът от Казанлък, покорил върховете на този спорт, първо, от терена, Христо Янев откровено разказва за своето минало и представя неизвестни факти от спортната си биография в обширно интервю за Блиц.

Янев остава в историята на този спорт, като футболист и треньор с невероятен талант и хъс за победа.  Спечели купата на България с ЦСКА през 2016 година, а отборът беше във „В“ група. Като футболист е двукратен шампион и с ЦСКА, и със състава на Литекс. Представи се успешно и във френския Гренобъл. Беше част от националния отбор.

„Дебютирах още на 17 години в „Б“ група, след това играх и във „В“ група. А след това ме отвлякоха от улицата и ме закараха в Тетевен. Тогава бяха такива времена. Все още бях ученик. Хората, които ръководиха футбола в Стара Загора, ме бяха затворили в хотел „Загорка“. Един ден обаче, докато се ходех по улицата спря една кола, излязоха четири човека, вкараха ме вътре и ме закараха при Станислав Танев в Тетевен. Естествено, че се уплаших. Първо, защото бях избягал от хотела и буквално се криех по улиците. А след това и отвличане – дойде ми в повече. По-късно обаче Станислав Танев ми обясни, че иска да направи всичко възможно за моето развитие и ако аз приема да играя в Олимпик (Тетевен), ще направи така, че след време да премина в някои от големите отбори. И той си изпълни обещанието по най-добрия начин“, признава треньорът.

Станислав Танев ме взе от срещата, качи ме в колата, закара ме до Казанлък и се срещна с родителите ми. Обясни им какви са намеренията му към мен и им гарантира, че от тук нататък ще се грижи за мен като за собствено дете. Той и неговото семейство ме приеха буквално като техен син. Докато ме продаде на ЦСКА той се държа с мен като свое дете“, продължава признанията си в интервюто казанлъчанинът.

Бившият треньор на ЦСКА коментира и ситуацията с любимия му клуб. „Като футболист прекарах 6 години в ЦСКА. Докоснах се до неща, за които само съм мечтал. А след това бяхме треньори с моя екип и изживяхме една толкова романтична история. Дори в най-смелите си мечти не съм си го представял. В професионален план научих много неща. Имах възможността в тези мачове да изградим колектив, манталитет на победители и начин на мислене. И второ – да усетим любовта, истинската и безгранична любов на нашите привърженици.“

Като най-трудните си моменти в кариерата, Янев посочва периодите на контузии, несполуки, които са били трамплин към нови насоки и възможности, да оцени какво откъде е тръгнал и какво е постигнал в годините.

Източник: Блиц

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram