Италианците приеха Даниела Тодорова като своя шампионка

Община Кремона направи огромен жест към казанлъчанката Даниела Тодорова, която се подготвя тук за предстоящото Световно първенство по зимни хвърляния в Анкона на 27 и 28 октомври (събота и неделя). От близо седмица прочутата ни паратлетка води своите тренировки в тази част на Ботуша. „Благодаря много на Община Кремона, защото специално заради мен бе изградена рампа за състезанията тук и тренировките, които водя на централния стадион по лека атлетика в Кремона. Дължа го лично на кмета и отговорника по спорта в общината“, споделя Даниела в кореспонденцията си от Италия до PRESS TV. От две години пътувам до Италия и обратно, заради моя приятел Микеле, който е от Кремона, и оставам за поне месец зад граница. После се редуваме, той ни идва на гости, но винаги преди големи състезания се подготвям у дома“, разказва лекоатлетката. „Не спирам с тренировките, следвам плана, който е изготвил за мен Радостин Тодоров. Треньорът ми следи на камера всичко, така че да не изоставам с подготовката“, допълва Даниела.

По време на престоя й в Кремона тази седмица казанлъчанката е имала възможността да посети Общината, където приятелят й работи като администратор. Срещнах се и с гребеца Даниеле Сигноре, медалист от параолимпийските игри в Пекин през 2008, в които Даниела стана бронзова медалистка за отбора на България.

„Искаха да видят моите медали и да ми предоставят всичко необходимо за тренировките. Интересуваха се от това, от което имам нужда, за да продължа да тренирам“, признава Даниела, очарована от отношението на домакините към една чужденка, с интересна история и с успехи в спорта. В родни условия подобна чест е рядкост, а обикновено параатлетите се третират като непълноправни на останалите спортисти, което провокира напрежение в техните среди.
След първенството в Анкона Даниела няма да бърза да се завърне в родината, но ще се наложи да го направи заради събитие, в което е поканена да участва.
Именитата ни сънародничка е номинирана за Жена на годината в клас Спорт за 2018 година. Церемонията по награждаването е на 29 ноември.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram