Изключиха България от международната федерация по шахмат

Останалата без лиценз Българска федерация по шахмат (БФШ) е временно изключена от международната федерация (FIDE). Решението е било взето по време на 88-ия конгрес на световната централа в Анталия (Тур) заедно с две други, касаещи страната ни, пише „Сега“.

Първо, българските шахматисти вече ще се състезават под флага на FIDE. И, второ, създава се специална комисия, която ще анализира възможността турнирите в България да се провеждат под егидата на FIDE при липсата на лицензиран административен орган. Общо на конгреса преди седмица (13-14 октомври) са били приети 55 решения на Изпълнителното бюро, които бяха публикувани снощи на официалния сайт FIDE.com.

БФШ остана без лиценз в началото на август, след като не изпълни ултиматума на министерството на младежта и спорта да възстанови в държавния бюджет над 2,1 млн. лв. Въпросната сума е част от субсидиите на БФШ за периода 2011-2014 г. За тези средства бе установено, че са изразходвани нецелесъобразно от шахматната федерация, управлявана по онова време от Силвио Данаилов.

Самият Данаилов, който подаде оставка в началото на тази година, избухна срещу решението на FIDE. Мениджърът на 19-ия световен шампион Веселин Топалов публикува в „Туитър“ гневен коментар с люти персонални обиди по адрес на де факто управляващия световния шахмат Георгиус Макропулос.

„Последната груба подигравка на Макро & приятели срещу България. Проклета, нещастна, дебела, арогантна, гръцка свиня. Кучи син“, написа потребителят @SilvioDanailov в социалната мрежа и публикува снимка на вицепрезидента на FIDE с текст „Макро – символ на корупцията и тумор за FIDE“.

В началото на миналия месец бе създадена нова организация, която евентуално да поеме администрацията на шахмата в България. „Българска федерация по шахмат-1928“ бе основана с Учредително събрание на 2 септември във Велико Търново, като за нейни съпредседатели бяха избрани двама депутати в 44-тото Народно събрание – Иван Генов (БСП) и Руслан Тошев (ГЕРБ). Заради забавено съдебно решение за регистрация обаче БФШ-1928 все още не може да кандидатства за лиценз пред ММС.

epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram