Параолимпийците сезират комисията по дискриминация заради премиите

Българските състезатели от параолимпийските игри в Рио де Жанейро ще сезират комисията за защита от дискриминацията заради размера на премиите, обещани им от Министерството на младежта и спорта.

Това заявиха в студиото на предаването „Преди обед“ по bTV световният рекордьор и параолимпийски шампион в тласкането на гюле – Ружди Ружди, треньорът му Радостин Тодоров и спринтьорът Радослав Златанов.

„Ще подадем сигнал в комисията по дискриминацията – отиваме да си подадем документите след предаването. Откакто аз съм параолимпиец – в Пекин премиите ни бяха 100 процента от тези на здравите спортисти, за Лондон бяха 80 процента, а сега изведнъж премията е 20 процента. Това все едно е дискриминация към нас. Мисля, че е дори подигравка. Трябва да се обърне внимание на параолимпийците. Нека хората, които предлагат премиите, да проверят как е в другите държави“, каза Златанов.

„Искаме наредбата за параолимпийците да бъде променена, защото тя е дискриминационна отвсякъде. Никой от министреството на спорта не се е срещнал с нас. Смятам, че тези спортисти от години взимат медали за страната, а до момента от министерството не са се срещали с тези параолимпийци“, разкри Тодоров.

Паричната награда за златен медал на форума в Рио е 50 000 лв, за сребърен – 35 000 лева, а за бронзов – 25 000 лева.

Премиите на българските състезатели с увреждания са пет пъти по-ниски от тези на участниците ни на олимпийските игри тази година. За състезателите в Рио бяха определени награди – 250 000 лв. за титла, 150 000 лв. за сребро и 120 000 лв. за бронз.

Българските параолимпийци се върнаха с 1 златен медал от Рио. Ружди Ружди спечели титлата в тласкането на гюле и подобри световния рекорд.

От олимпийските игри пък състезателите ни донесоха 2 бронза – Елица Янкова в борбата и ансамбълът по художествена гимнастика, и 1 сребро – Мирела Демирева в скока на височина./ btvnovinite.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram