В колоезденето се скараха за Световното, Данаил Петров аут от отбора

Скандал в колоезденето „гръмна“ заради Световното първенство на шосе в Холандия. Преди това друго казанлъшко момче бе в основата на друг катаклизъм и срам за колоцентралата ни! Историческо дълго наказание отнесе Владо Коев – „Пиранята“ за стимуланти. Колоездач №1 на България в момента и трикратен шампион през последните години казанлъшкият „ас“ Данаил Петров е ядосан на шефовете на колоездачния съюз и треньора на националния отбор Красимир Коев, след като не попадна в състава за общия старт на „шампионата на планетата“. И то с основание! През тази година Петров бе трети в обиколката на Турция, като официално се води втори в класирането, след като Ивайло Габровски бе хванат с допинг. Петров участва и на олимпиадата, където завърши 61-и/с времето на 27-ия от 144-ма/, а преди седмици стана първият българин с участие на колоездачната обиколка на Испания. Вместо него в състава попаднаха други двама от Казанлък Мартин Грашев и Георги Георгиев, както и Стефан Христов, които караха в „62-та Международна колоездачна Обиколка на България“. От общо 68 те бяха сред българите с най-предно класиране…

„Обадиха ми се преди четири дни да ми кажат. Казват, че не съм карал добре. Мисля, че досега не съм ги излагал където и да участвам. Нямам скандали с тях. Но аз отказах на клубния си отбор „Каха Рурал“ да участвам в „бягането по часовник“, за да карам за националния в „общия старт“. И те ми обясниха, че не съм се справил добре. На „Вуелтата“ участваха близо 200 души, от тях само 6 спечелиха етапи. Но над 70% от колоездачите там ще карат и на световното“, заяви Петров. Последният бе и 10-ти отборно от 22 тима, което за Испания е прецедент. Казанлъчанинът показа и доказа кондиция и професионализъм като успя да издържи 21 дни „маратон“ и над 3360 км. в „67-та Ла Вуелта“/категория „световен тур“/. В Турция и Испания Дидо бе с травми, но мъжки „стисна зъби“ и не се отказа в едни от най-тежките колопрояви в света и то с българското трико „бяло,зелено,червено“ при изобилие от „кралски планински етапи-висша категория“ и средна температура над 40 градуса.Нещо повече в Истанбул и Мадрид след тежките състезания във финалните етапи бе с времето на лидера…Първият българин след близо 40 години завършил олимпийски старт от над 250 км. с 9 изкачвания и милионна публика. Първият българин карал и поканен в „гранд тур“-този в Испания, състезател с най-предно класиране от националите ни в рейтинга на Европа на световната колоцентрала!Из „Стария континент“ бе лидер на испанците от Памплона с най-предни места в различни прояви…Петров бе седми в „Гран При на Мигел Индурайн“-„класик“, в който казанлъшкото момче остави „след себе си“ други професионалисти-лидери в рейтинг-листата на колоцентралата и шампиони от престижни форуми.

Треньорът на националния отбор и екссъотборник на Петров, Красимир Коев пък обясни, че решението е лично негово и е подбрал хората според резултатите им. Коев смята, че Петров е бил уморен на „Вуелтата“ и заради това е избрал други състезатели. Последните били добри на височини в нашия „тур“ от една седмица и категория 2.2. Това ще е първо участие на българи на Световно първенство от 2008 година във Варезе, Италия. Националите ще са на лагер в София до заминаването им в петък (21 септември). В неделя (23 септември) е надпреварата им в „Общия старт“. Състезанието започва в Маастрихт, а дължината на тежкото и планинско трасе е 261 км.

Кр.Ганев

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram