ЦЕЦО СТОЯНОВ – ШАМПИОН!!!

Казанлък вече има свой европейски шампион по шахмат! Това е 8-годишният Цветан Стоянов, който спечели титлата си преди броени минути след финала на 9-тия, последен кръг от Европейското първенство за момчета и момичета до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години , което се провежда в чешката столица Прага.
И днес 8-годишният Цветан Стоянов от Казанлък продължи успешното си представяне във финалния кръг от първенството на „Стария континент”.
Още на старта поставеният под номер три в стартовия лист на момчетата до 8 години с ЕЛО-рейтинг 1634 си подели по половин точка с Ростислав Келлер от Молдова, след четири часа игра в първия ден на състезанието. В събота Цецо срещна британеца Адития Верма на 17 дъска и взе очаквана победа с 1:0 във втория кръг. На девета маса в неделя 

и третия ден Стоянов игра с Марко Добриков от Германия и отново очаквано надделя с 1:0.Следващата поредна успешна четвърта стъпка на малкия казанлъчанин бе със сърбина Лука Будисавличевич и отново след продължителна партия на пета дъска и победа с 1:0. Надеждата на града ни за успех Цветан Стоянов игра на втора маса, отново с англичанин Джошуа Алтман, постигнайки равенство в петия кръг . 
На 4-та маса в шестата си партия Стоянов отново постигна успех над Утку Ахмет от Турция с 1:0. В четвъртък Стоянов игра срещу 11-ия в ранглистата – Барис Екин, от Турция и надделя за пореден път с 1:0 в седмия раздел на „Евро’2012”. 
Зад себе си 8-годишният Цветан натрупа пет победи и две ремита.
В петък казанлъшкият ученик срещна водача във временното класиране Николаз Качарава от Грузия и след близо 3 часа и половина игра завърши реми, като натрупа 6,5 точки след 8-ия кръг. Това го подреждаше сред лидерите за медал, като по-лоши показатели го лишаваха от първото място с пет победи и три равенства. След ,което дойде апогеят в шампионата !!! Финален сблъсък с руснака и водач в ранглистата по ЕЛО с 1895-Дмитрий Цой от Русия. След повече от три часа игра в съботния ден малкият казанлъчанин победи с 1:0 и пренаписа историята на казанлъшкия и български шахмат!!! 
78 шахматисти от 32 нации на Европа се бореха за позиции и точки на континента в чешката столица в групата на Цветан Стоянов, който извоюва титлата със 7,5 точки! Общо 1173 деца,младежи и девойки от 46 евродържави в Прага си разпределиха медалите и призовите места.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram