Параатлетите ни летят днес за Лондон

Българските състезатели и треньори, които ще участват в 14-те Параолимпийски игри в Лондон ще отпътуват днес за английската столица. Сред 8-те участници са двама казанлъшки спортисти – Дечко Овчаров и Даниела Тодорова.

И двамата участваха в силния международен турнир по лека атлетика в Кувейт, където Овчаров спечели два златни медала – в сектора за „хвърляне на диск“, с личен резултат – 41,33 метра и „на копие“ с 42,99 метра.

Дечко е с бронзов медал от сектора „за мятане на гюле“ с резултат 10,91 метра.

Казанлъшките параатлети спечелиха съответно титла, бронз и вицешампионска титла в Холандия на Европейско първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания. В Стадсканаал Дечко Овчаров стана шампион в „мятането на диск“ с 40,08 метра, а Даниела Тодорова извоюва сребърен медал „на копие“ с 19,00 метра. В „хвърлянето на копие“ Овчаров записа личен рекорд за сезона, с постижение 45,71 метра и бронзов медал. Тодорова пък постигна още един успех на това първенство, покривайки норматив „А“ на гюле за Параолимпиадата. Тодорова е с покрит норматив „А“ и на копие.

Дечко Овчаров също има покрити нормативи за „Острова“. Олимпийските игри за спортистите с увреждания ще бъдат открити на 29 август и ще продължат до 9 септември.

България участва в параолимпийски игри от Сеул 88 насам, като има 4 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала.

В 14-те параолимпийски игри в Лондон ще участват над 4200 състезатели от 165 държави, които ще се състезават в 20 вида спорт.

М. Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram