Трима от Казанлък на „Лондон’2012”

Министерството на физическото възпитание и спорта ще изпрати официално българските състезатели и треньори, които ще участват в 14-те Параолимпийски игри в Лондон.

Официалната церемония по изпращането е днес в ресторанта на VIP зоната на зала „Арена София“.

Преди най-престижния за всеки спортист форум Дечко Овчаров, Даниела и Радостин Тодорови съчетаваха подготовка и състезания в Павел баня , Стара Загора , Кувейт и Холандия. 22 държави и над 150 спортисти с увреждания участваха в силния международен турнир по лека атлетика в Кувейт. Сред тях втора по медали е България с осезаемо казанлъшко присъствие, в лицето на параатлета Дечко Овчаров. Казанлъчанинът в групата „F 42″ от още четирима конкурента е със злато в сектора за „хвърляне на диск“, с личен резултат – 41,33 метра и отново първи „на копие“ с 42,99 метра. Дечко е с бронзов медал от сектора „за мятане на гюле“ с резултат 10,91 метра.

„Имам покана за открит турнир в Дубай и Европейските финали в Холандия. Целта ми тази година са Олимпийските игри в Англия. В Кувейт като национали оставихме зад себе си 20 нации по медали, което е безспорен успех в началото на годината“, коментира казанлъшкият параолимпиец след завръщане си от арабския свят.

Казанлъшките атлети Дечко Овчаров и Даниела Тодорова спечелиха съответно титла ,бронз и вицешампионска титла в Холандия на Европейско първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания. В Стадсканаал Дечко стана шампион в „мятането на диск“ с 40,08 метра, а Даниела извоюва сребърен медал „на копие“ с 19,00 метра. В „хвърлянето на копие“ Овчаров записа личен рекорд за сезона, с постижение 45,71 метра и бронзов медал. Тодорова пък постигна още един успех на това първенство, покривайки норматив „А“ на гюле за Параолимпиадата от 29 август до 9 септември в Англия. Казанлъчанката изпрати уреда на 7,06 метра, което й донесе и пето място в общото класиране от всички групи. Тодорова е с покрит норматив „А“ и на копие.

Дечко Овчаров също има покрити нормативи за „Острова“ и е „Параспортист на 2011″ за България от 10 атлети.

В Холандия българските атлети спечелиха общо 16 медала,а в щаба един от треньорите бе братът на Даниела – Радостин Тодоров, който е и сред специалистите на 2011 година отличен от Българската параолимпийска асоциация/сред още 6 свои колеги/.

М.Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram