Волейболните ни таланти учат и от историята

Над 40 деца от школата на „Казанлък Волей“ лагеруват на почивната база „Паниците“. Седемдневният подготвителен лагер вече е към финала си, но в Балканата времето тече неусетно.

Покрай физическите упражнения и преходите в планината, престоят обогатява и познанията на децата за историята и природата на родния край. По традиция, спортистите са включили в програмата си и посещение на град Калофер, историческите забележителности, свързани с родното място на Христо Ботев, както и пътуване до малкия манастир „Покров Богородичен“.

Скитът е разположен на около 8 км. над Калофер, които децата за изминали с ходене. Според легендата, Калоферската обител е наследник на ограбения от турците Голямоселски манастир, като единственият оцелял монах съхранил иконата „Рождество Богородично“ и я скрил в скалите на местността „Белите брегове“. По- късно негови последователи съградили манастира в долината на Бяла река, а на мястото на колибите си на хълма построили скита „Покров Богородичен“.

42 деца и треньорите Миглена Стрезова, Диян Боюклиев и Владислав Ганчев започнаха първи тренировки от летния подготвителен цикъл в началото на седмицата. Утре се очаква групата да се завърне в Казанлък.

След кратка пауза, идва ред на по-тежкото натоварване във втория лагер за ДЮШ, който ще протече в Китен от 21 август.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram