Двама от Казанлък летят за Рио

След като днес ударно така дълго чаканата олимпиада в Бразилия стартира, спомен ни връща четири години по-рано, когато Казанлък и България имаше своя посланик на 30-те олимпийски игри в Лондон, в лицето на колоездача Данаил Петров, първият българин, завършил общия старт от 36 години дотогава. Петров, който днес продължава да помага на колоезденето в града на розите чрез Спортен комплекс „Шампион“, колоездачния клуб, който основа и клуб „Лястовица“ Казанлък, финишира на 40 сек. след победителя, на почетното 61-во място. Колоезденето през 2012 г. бе част от първия състезателен ден в програмата на игрите. Днес старозагорецът Стефан Христов потегли с фланелката на България в общия старт, по време на който ще бъдат изминати 250 км.

В Рио де Жанейро, четири години по-късно, отново казанлъшки спортисти ще спорят за олимпийските отличия, но в игрите за параатлети. Две от четирите квоти за започващата на 8 септември параолимпиада спечелиха Даниела Тодорова и Ружди Ружди – и двамата от Спортен клуб за хора с увреждания „Даниела Тодорова“, с треньор Радостин Тодоров. Техният полет към Рио е на 30 август, а две седмици по-рано ще научим имената на още двама параатлети, които ще отпътуват за игрите. Българската група ще бъде съставена от общо шестима състезатели и още толкова треньори и делегати, представящи родината на параолимпиадата.

Даниела Тодорова ще участва единствено в коронната си дисциплина хвърляне на копие, която й донесе бронз от игрите в Пекин преди 8 години. Ружди Ружди, без спечелен до днес медал от най-големия спортен форум на планетата, ще хвърля диск и гюле. По програма и двамата ни атлети стартират в игрите на 10 септември. Ружди Ружди ще хвърля и на 16 септември в дисциплината гюле.

На снимките: Даниела Тодорова, Ружди Ружди и Радостин Тодоров със състезателите от СК „Даниела Тодорова“

IPC Athletics World Championships - Day Five - Evening Sessioni75-2

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram