България води в класацията по брой олимпийци, хванати с допинг

България води в срамната класация на британското издание The Economist на олимпийските атлети, уличени в използване на незаконни вещества. Позитивните тестове на родните ни играчи са осем, следват Германия, Унгария и САЩ с по пет.

Данните включват всички проведени до момента Олимийски игри, до 1-ви август 2012 г.

По дисциплини, най-често нарушават правилата състезателите по вдигане на тежести – общо 30 пъти, леката атлетика – 18 пъти, конен спорт – 8 пъти и борба – 6 пъти.

В баскетбола и плуването правилата са били прекрачени за последен пъти през далечната 1972 г.

Вече двама играчи в Лондон – албански тежкоатлет и гимнастик от Узбекистан, бяха дисквалифицирани за използване на забранени субстанции. Това обаче може и да не са единствените случаи на нарушение – всички проби на кръв и урина ще се пазят осем години, за да може технологиите да се развият и да обхванат и вещества, които към момента не се покриват от тестовете.

Разбира се, не само хората са прицел на допинг полицията – тестват се и конете, като в Пекин бяха заловени шест случая на позитивна проба за капсаицин – субстанция, която се съдържа в лютите чушки.

Олимпийският скандал, добил най-голяма популярност, бе отнемането на титлата на канадския атлет Бен Джонсон, който отбеляза световен рекорд на дистанция 100 м. в Сеул.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram