Казанлъчанин спечели шестия турнир по ускорен шахмат “Кан Крум”

Казанлъчанин спечели шестия турнир по ускорен шахмат „Кан Крум“.

Очаквано при момчета до 10 години казанлъшкият шахматист Цветан Стоянов, състезател на „Бургас 64″, взе купата с 4,5 точки, следван от Антон Петров – 4 точки. Дори малкият казанлъчанин е на 68-мо място с точките на 64-ия, което означава че оставя „зад себе си“ 74-ма по-големи на възраст и с по-голям рейтинг ЕЛО. Със стартов номер 73, Стоянов надделя над Мариета Костадинова, Наталия Грабчева, Иван Шопов и Мартин Стоянов. По пътя към трофея Цветан постигна реми с Желчо Желев.

Въпреки оспорвания характер на състезанието, след общо 619 партии за два дни, едноличен победител с 8 точки от 9 възможни е фм Веселин Пантев. Така се запази досегашната традиция победителят да е пловдивчанин.

В „Топ 10″ от 142-ма на 9-та позиция с 6,5 точки е друг казанлъчанин – гм Красимир Русев с точките на осмия във финалното подреждане. Със същия актив от точки, но с по-лоши показатели е друг местен възпитаник на школата ни гм Петър Дренчев,който е на 13 място.

В престижния форум в „града под тепетата“ Краси Русев бе пети по рейтинг в стартовия лист с ЕЛО 2540, а Дренчев е седми с 2506 като рейтинг. Наред с основните награди бяха раздадени много специални парични награди за различни категории.

Турнирът беше открит и закрит от патрона на турнира – Славчо Атанасов и се проведе при отлични условия в духа на „феър плей“.

6-тият международен отворен турнир по ускорен шахмат „Кан Крум“ е четвъртото голямо шахматно събитие от началото на 2012 година. Той се проведе в залите „Париж“ и „Москва“ на „Новотел Пловдив“.

Организатори на турнира са ШК „Локомотив“ /Пловдив/, БФШ и с финансовата подкрепа на ВМРО-НИЕ и „Лидер“ Пловдив. Турнирът се провежда в края на юли в чест на победата при „Върбишкия проход“ от 26 юли 811 г. на българските войски, водени от хан Крум, срещу войските на Византийската империя.

В турнира участваха 142 състезатели от Франция, Македония и България. Между тях имаше 11 гросмайстори, 10 международни майстори и общо 25-ма със звания. Сили мериха в 9 кръга по „Швейцарска система“ както водещи гросмайстори, така и почти всички пловдивски любители на шахматната игра и много от българските млади шахматни надежди. Контролата за игра беше по 15 минути плюс 5 секунди на ход за завършване на партията за всеки състезател.

М.Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram